Hyvää pääsiäistä ja Tammen kultaisia eläinystäviä!


Meidän kokoelmamme Tammen kultaisia kirjoja, eli alunperin USAsta kotoisin olevia Little Golden Books-kirjoja, joista on sanottu esimerkiksi: Books for masses, not for the classes." Ikiomat kultaiset eläinystäväni kokoelma sisältää sadut Kana Karoliina, Kolme karhua, Maalarikissat, Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri ja Loppu hyvin, kaikki hyvin (eri kirjoittajia, kuvittajia ja suomentajia, tosin suomentaja on kaikissa muissa paitsi Maalarikisoissa Marjatta Kurenniemi). Tammen kultaisen minikirjaston kirjoista meiltä löytyy Pieni harmaa aasi (kertonut Alice Lunt, kuvittanut, Tibor Gergely ja suomentanut Marjatta Kurenniemi), Pikku Pelle Puputti (kertonut Patsy Scarry, kuvittanut Richard Scarry ja suomentanut Marjatta Kurenniemi) ja Kalle Kani (teksi Ariane, kuvitus Gustaf Tenggren ja suomentanut Sirkka Nuormaa).
Tammen Kultaisista kirjoista

Minulla on ollut pitkään ajatus, että kirjoittaisin joskus Tammen kultaisista kirjoista. Asia on jäänyt. Osin ehkä siksi, että minulla ei ole mitään erityisen läheistä suhdetta kirjasarjan kanssa. Muistan lapsuudestani, että olen nähnyt pitkän jonon sarjan kirjoja hyvän ystäväni kirjahyllyssä, mutten muista onko minulle itselleni koskaan luettu sarjan kirjoja. On mahdollista, että niitä on kirjastokassissa tullut kotiin ja luettu mutta mieleen ne eivät ole erityisesti jääneet ja yhtään sarjan kirjoista en lapsena itse omistanut.Sarjan kirjat ovat kuitenkin laadukkaita, monesti hauskoja ja taitavat kirjoittajat ovat niitä suomentaneet. Minua on ilahduttanut vuosien varrella erityisesti Tammen kultainen minikirjasto, jota omistamme kolmen kirjan verran ja jotka on ollut tavattoman helppo ottaa laukussa mukaan minne vain. Myös joskus ostamani Ikiomat kultaiset eläinystäväni on varsin käteen sopivaa mallia oleva kirja, joka sisältää viisi eläintarinaa. Tämä on sellainen kirja, jonka voisin hyvin ostaa lahjaksi jos toivottaisiin kirjaa, jossa on useita lyhyitä satuja.

Upea, värikäs Maalarikissat

Maalarikissat (teksti Margaret Wise Brown, kuvitus Alice ja Martin Provensen, suomennos Kirsi Kunnas)Alkuteos Color Kittens.


Nyt pääsiäisen alla kirjat palasivat taas mieleeni kun mietin löytäisinkö jotain pääsiäisluettavaa lasten kanssa. Muistin toisen sarjan suurimmista suosikeista (läheskään kaikkia en toki ole lukenut vaikka sarjan kirjoja onkin lainattu meille välillä kirjastosta) eli Maalarikissat, jossa Kasi ja Masi ovat hetken myös pääsiäistunnelmissa. Maalarikissat on ihana, hulvaton, absurdi ja kauniisti kuvitettu kirja. Suomennos on Kirsi Kunnaksen käsialaa, eli ei ole ihme, että siinä päästään hienoille tasoille.

Maalarikissat ja pääsiäismunien maailmankolkka


Toinen omista suosikeistani on Pikku Pelle Puputti. Sen on suomentanut Marjatta Kurenniemi.  Huomasin englanninkielisiä nettisivuja surffatessani, että jossakin tuo kirja, kuten muutama muukin laitetaan kannessa isolla Richard Scarryn nimiin vaikka hän on kirjan kuvittaja ja kirjoittaja on hänen puolisonsa Patsy Scarry.

En tiedä luulenko vain mutta Pikku Pelle Puputti on kyllä helppo tunnistaa naisen kirjoittamaksi kirjaksi. Kirjahan on siinä mielessä aika moderni, ilmestyttyään alunperin 1955, että siinä miesten ja poikien ahdasta roolia puretaan ihan raikkaalla tavalla. Kaikilla on oma mielipiteensä siitä, mitä Pikku Pelle Puputista tulisikaan isona. Mutta pupu kyllä itse tietää, mitä haluaa. En nyt kerro sitä mikä hänen haaveensa on, että jotakin jännitystä säilyy mahdollisille lukijoille, jos ette jo tarinaa ennalta tunne, mutta vähän siinä sukupuolirooleja pöllytetään, 1950-luvun kontekstia ajatellen ainakin.


Aukeama Pikku Pelle Puputti minikirjasta

Oletko sinä lapsena rakastanut Tammen kultaisia kirjoja? Ovatko ne kenties tuttuja jo useammalle sukupolvelle suvussanne? Oletteko lukeneet niitä omille lapsillenne?

Jos haluat katsoa lisää blogijuttuja Tammen kultaisista kirjoista niin, esimerkiksi blogeista Järjellä ja tunteella  ja Lumiomena löytyy juttu Tammen kultaisesta juhlakirjasta.

Muita pääsiäisaiheisia kirjoja

Pomppiakseni asiasta toiseen, palaan taas pääsiäiseen, jonka kunniaksi tätä postausta aloitin kirjoittaa. Onko pääsiäiskirjasuosituksia? Olen itse blogissani kirjoittanut seuraavista pääsiäiskirjoista:

Maija Barićin Tohelon ja Torvelon pääsiäinen, jota vain sivuan tuossa linkatussa tekstissä, on ihan paras pääsiäiskirja, jossa ollaan teatterin ja pääsiäisperinteiden maailmassa!


Anneli Kannon Vilma Virtanen virpomassa
Kannonkin kirjassa päästään tutustumaan pääsiäisperinteisiin huumorilla. Kirja on hyvä myös ujojen ja rauhallisten kanssa luettavaksi.

Camilla Mickwitzin krjasarjasta Mimosasta 
Noita Mimosa  on lapsuuteni suursuosikki, jonka mahtava kuvitus ja sopivasti kantaaottava tarina vetoaa yhtä.  Mimosaa on mahdollista katsella myös televisiosarjana.

Jos tulee mieleen muita lukuvinkkejä niin vinkatkaa ihmeessä vaikka ensi vuoden varalle!

Kommentit