Ylösalaisin – Ilme kertoo enemmän kuin sanat

Kuva: Matteo Chiura

Kissaa etsimässä

Tavallisia päivän touhuja, kuten syömistä, kylpemistä ja nukkumista. Osansa kahden kerrostaloasukkaan päivissä saa sympaattinen kissa.

Kun kissa katoaa, menee maailma ylösalaisin ja kissaa etsitään sekä liikenteen ja korkeiden talojen keskellä, että vihreiden nurmikkojen puistoalueelta. Samalla naapurukset, jotka ovat eläneet omissa maailmoissaan tutustuvat myös toisiinsa. Tämä kaikki on toteutettu kahden näyttelijän, yhden telineen, paperille piirrettyjen kuvien ja äänitehosteiden voimin. Kokonaisuus on kaunis, herkkä ja harmoninen.


Kuva: Matteo ChiuraYlösalaisin 

Näin tänään nelivuotiaan kanssa kekseliään sanattoman esityksen La Baracca Testoni Ragazzin Ylösalaisin (Una Storia Sottosopra - Upside down) Malmitalon ilmaisesityksessä.  Aikuisen ja lastenkin iloksi sanattomassa esityksessä soi Louis Armstrongin kaunis musiikki.  Enrico Montalbanin tekemät yksinkertaiset piirrokset puhuvat esiintyjien ilmeikkyyden kera omaa kieltään. Teline taipuu kerrostalon asunnoiksi, raitiovaunuksi, puron ylittäväksi sillaksi ja vaikka miksi.

Esityksessä ei olla aivan niin ylösalaisin kuin nimestä voisi kuvitella. Pikemminkin ylösalaisin kuvannee sitä, että kukin katsoo asioita omasta perspektiivistään käsin mutta katselukulmaa voi myös muuttaa ja eri tilanteesta ja kohdasta käsin asiat näyttäytyvät aina hieman erilaisina.


Kuva: Matteo Chiura


Sanattomuus

Miksei tässä puhuta? Mistä esiintyjät ovat? Millä kielellä tuo musiikki on? Tässä kysymyksiä, joita oma lapseni esitti esityksen aikana.

Samantyyppisiä kysyivät myös muut lapset kun näyttelijöille sai esityksen lopuksi esittää kysymyksiä. Andrea Buzzetti ja Carlotta Zini sanoivat, että ilme voi kertoa enemmän kuin sanat.  Tällainen esitys olisi varmasti oiva myös lapsille, jotka eivät vielä osaa suomen kieltä hyvin.

Reilun puolen tunnin sanaton esitys opettaa katsomisen  taitoja ja rauhoittumista lapsille. Huomiota herätti se, että lapset, jotka olivat ilmeisesti valtaosin päiväkotiryhmistä, katsoivat salissa varsin keskittyneesti ja rauhallisesti tätä esitystä. Esityksessä on  imua ja rauhallisesta temposta huolimatta siinä tapahtuu paljon kiinnostavaa.

Ylösalaisin ja muuta kansainvälistä teatteria pääkaupunkiseudulla tällä viikolla

Ylösalaisin on mahdollista nähdä tällä viikolla vielä Stoassa, Sellosalissa, Lumosalissa ja Annantalolla. Lipputilanne ja esitysajat kannattaa varmistaa suoraan esityspaikoista tai Bravo – festivaalin sivuilta.  Suositusikä esityksen yleisölle on 1-6 vuotta.


Oletteko menossa katsomaan  Bravo! -  tai Nukketeatteri Sampossa järjestettävän Pieni Krepsko- festivaalien esityksiä? Minä istuisin vaikka koko viikon teatterissa jos vain ehtisin. Kiitos näistä festivaaleista!
Kommentit