Raikas kirja erilaisista perheistä

Sanna Sofia Vuori (teksti) ja Linda Bondestam (lkuvitus) Muna. 2018. Helsinki: Teos & Förlaget

Moninaisia perheitä ja lasten seikkailuja värikkäässä uutuuskirjassa

Sanna Sofia Vuoren ja Linda Bondestamin Muna on raikas ja erilainen, tosin Bondestamilaiselle tyylille hyvinkin uskollinen kirja. Kyseessä on upea kirja perheiden moninaisuudesta. Ystävykset Brie, Maud Mustelin ja Lu selvittävät pihalta löytyneen munan arvoitusta ja vierailevat tämän asian tiimoilta useissa perheissä kerrostalossa, jossa he asuvat.

Muna on värikylläinen, sateenkaarenkirjava innostava kirja upeine outoine hahmoineen.
Lapset tosin sanoivat ensimmäisen lukemisen jälkeen, etteivät oikein pysyneet kärryillä kuka on kuka. Kirjassa lapset ovat touhukkaita ja leikkisiä  ja aikuisia on hyvinkin monenlaisia. 

Perheiden moninaisuus tulee esille monissa kirjan kohdissa:

Yksi Lun äideistä on sanonut, että pitää syödä kaurapuuroa aamuisin jotta kasvaisi isoksi.

"Minä tulin äidiksi kun sain vihdoin hakea sinut kotiin Naapurimetsästä missä olit syntynyt lämpimään siniketunkoloon. Silloin sinusta tuli lapseni."

Löytyy isoa ydinperhettä, sateenkaariperheitä, lapsettomia pareja, adoptioperheitä. Jossain häärii lasten keskellä mummo toisessa kodissa kohtuullisen uupuneen näköinen isä. 
Tämä kirja saattaa olla meillä vielä enemmän äidin kuin lasten mieleen vaikka kyllä lapsetkin ovat tätä mielellään kuunnelleet. Mutta toisaalta on kyllä hyvä, että löytyy sellaisia kirjoja, joista myös aikuinen innostuu.
Oivaltavia yksityiskohtia ja kirja vauvan syntymästä


Kirjan kuvituksessa ovat huippua kotien, rappujen ja pihojen pienet yksityiskohdat. On sateenkaarisateenvarjoa, reilua kahvia ja lasten piirroksia seinällä. Myös teksti tuodaan upeasti osaksi kuvitusta. Meitä nauratti  jo rappukäytävän nimitaulu, puhumattakaan Popo Flaggerin perheen seinän viikko-ohjelmasta tai lasten roskikselta löytämistä rakkauskirjeistä. Kirjan printti muistuttaa vanhanaikaista konekirjoitusjälkeä samoin kuin Malin Kivelän ja Linda Bondestamin kirjassa Suurenmoinen Rosabel. Tästä kirjasta löytyy myös kuvitusviitteitä Bondestamin aiemmasta tuotannosta. Ainahan kuvittajilla on oma tyylinsä mutta Bondestamin kohdalla tuntuu, että hänellä on jo jollain tavoin ikonisia hahmoja, jotka elävät näissä kirjoissa.

Tämä kirja  sopii perheiden monimuotoisuuden käsittelyyn mutta toki muutenkin hassun suloiseksi kirjaksi yhden vauvan syntymästä, vanhemmaksi tulosta ja lasten seikkailuista.Kursivoidut kohdat ovat lainauksia kirjasta.

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Kiitos!

Kommentit