HAM




Suuntasin HAM:iin lasten kanssa lähinnä katsomaan Tove Janssonin töitä. Hienoja olivatkin, tosi kiva kun ovat päässeet pysyvästi esille. Museolla on huone, jonne saa mennä piirtelemään ja huone toimii varmasti myös hyvänä lepäilytilana lasten kanssa. Tove Jansson tilassa oli lapsille myös piirtämismahdollisuus ja lukunurkka. Lapsia kehotettiin piirtämään minne muumijoukkio on kiirehtimässä. Kuusivuotias kävi etsimässä Janssonin Juhlat maalla ja Juhlat kaupungissa teoksista muumit, piirteli ja luimme Kuinkas sitten kävikään kirjan luukullisen painoksen. Se oli aika siisti. Meillä kotona olevassa kirjassa ei ole luukkuja ja tuo luukullinen toimi musta paljon paremmin kuin meillä kotona kokoelmateoksessa oleva luukuton. Pienemmälläkin aika kului hienosti, hän lähinna vain juoksi, hyppi ja järjesteli tyynyjä hienossa lukunurkassa Tove Jansson osastolla. Tämä juokseminen tuppasi olemaan ongelma museon muissa osissa, museo jotenkin houkutteli hirmuisen nopeat jalat esille vaikka museossa tietenkin pitäisi liikkua rauhassa.



Arvasin kyllä, että museossa on hienoja töitä mutta yllätyin siitä, että niin monet tällä hetkellä seinillä ja lattioilla olevat teokset olivat juuri sellaisia, jotka lapsia kiinnostavat. Paljon värejä, satuhahmoja ja vaikka hirmuinen määrä nalleja jonossa lattialla.







Osa museosta on ilmainen mutta suurimpaan osaan museosta tarvitsee lipun ja Janssoninkin työt ovat maksullisella puolella. Helsingin kaupungilta olisi kyllä ollut kulttuuriteko lapsille jos nuo Janssonin teokset olisivat ilmaisella puolella (se huone, johon voi mennä piirtelemään ja olettaisin, että siellä olisi välillä myös jotakin pajoja lapsille, on sentään ilmaisella puolella). Alle 18-vuotiaat tosin pääsevät ilmaiseksi  mutta pikkulapset toki tarvitsevat aikuisen saattajaksi museoon. Museokortilla ei tämäkään vierailu kyllä meille maksanut mitään. Museokortti onkin ollut huippuhankinta ja kun Luomuskin on liittymässä siihen harkitsen kyllä museokorttien hankintaa myös lapsille vaikka useimpiin museoihinhan lapset pääsevät ilmaiseksi. Lapsille maksullisia ovat kuitenkin omien lasteni suosikit Teatterimuseo ja Luomus.

HAM on ilmainen kuukauden viimeisenä perjantaina kello 16-19, muuten sinne pääsee ilmaiseksi kansainvälisenä museopäivänä 18.5 ja Helsinki-päivänä 12.6 ja elokuussa Taiteiden yönä. Tänään äitien päivänä museossa keskitytään erityisesti äiteihin ja äitien näkökulmaan. Erityiskohderyhmänä eivät taida kuitenkaan olla pikkutaaperoiden perässä kirmailevat äidit vaan ne, jotka pystyvät ihan rauhassa osallistumaan esimerkiksi kierroksille.


Lisätietoa taidemuseon sivuilta.

Kommentit