Kristiina Louhi: Tompan juhlakirja



Kristiina Louhi: Tompan juhlakirja. Tammi: Helsinki, 2013. 

Jostain syystä en oikeastaan ole lukenut esikoiselle Tomppa tai Aino -kirjoja. Tiedän kuitenkin, että kerhossa, jossa esikoinen kävi pienempänä Tomppa -kirjoja luettiin paljon. Kirjastoreissulta meille hiljakkoin kotiin Tompan juhlakirja, josta kaksivuotias on ollut tosi innostunut. Ensiksi innostus lähti kirjan parista traktorinkuvasta mutta on levittäytynyt niin, että kaikki kirjan tarinat ovat hänestä todella kiinnostavia.

Juhlakirjasta löytyvät tarina Meidän Tomppa, Tomppa ja mummolan yö, Tompan joulu, Tomppa ja Taatelin maito ja Tomppa ja tohtori Korva.  Kirjan alussa on Ismo Loivamaan kirjoittama kuvaus Tomppa kirjoista ja niiden kuvituksesta nimityksellä Arjen iloja ja ihmeitä. Tämä otsikko  kuvaakin hyvin Tomppa kirjasarjaa, jossa keskiössä ovat nimenomaan vauvan ja taaperon kokemukset maailmasta. On hauskoja leikkejä, uuden oppimista ja uskaltamista, nukkumista, syömistä, kyläilyä ja kotona puuhailua. Moneen  hämmästyttävään uuteen asiaan Tomppa sanoo Tompan joulu -kirjassa vain OHO ja tärkeät lelut seuraavat erilaisiin tilanteisiin mukana. Tompan mukana lasten on varmasti helppo myötäelää erilaisia kokemuksia, joissa itsekin ovat olleet tai tulevat olemaan, esimerkiksi jouluvalmistelut, keinuminen, hoitoon jääminen tai lääkärissä käyminen. Kirjan kuvitus on hauska ja kahteen kirjaan oli ujutettu mukaan myös lastenlaulu.



Itsestäni on toisaalta hienoa, että Tompasta on tehty kirjojen ehdoton päähenkilö. Hän on hellyttävä ja suloisen ilmeikäs. Toisaalta jotkut kirjojen valinnat, erityisesti Meidän Tomppa kirjassa ovat mielestäni myös kohtuullisen omituisia, esimerkiksi katkelma, jossa Tomppa vauva juo yksin lattialla mehua tuttipullosta tai, jossa Tomppa on jätetty rattaisiin ruokakaupan ulkopuolelle yksin nukkumaan. Mielestäni monissa parhaissa kohdissa Tomppa kuitenkin iloitseekin isoäidin kanssa tai on äidin tai isän sylissä hoivattavana ja turvaa hakemassa.

Kommentit