Liikuttava ja herkkä Onnellinen prinssi Sampossa ja KokoTeatterissa

Kuva: Heli Baric
Meidät kutsuttiin katsomaan Nukketeatterikeskus Poijun Onnellista prinssiä. Menimme seitsemänvuotiaan kanssa katsomaan esitystä Nukketeatteri Sampoon. Esitys on mahdollista nähdä myös KokoTeatterissa. Oscar Wilden herkän koskettava klassikkosatu on Satu Paavolan ohjaamassa ja Miina Turusen käsikirjoittamassa ja näyttelemässä esityksessä saanut arvoisensa puitteet. 

Turunen otti esityksessä hyvin monenlaisia rooleja, kommentoiden kaupunkilaisten kuten pormestarin ja merimiesten suilla tapahtumia. Loppuvaiheessa hänestä kuoriutuu vaatimaton enkeli. Pääskyn roolin hän otti omakseen ihan mahtavasti. Välillä pääsky on yksinkertainen hansikkaasta tehty käsinukke, joka pystyi nousemaan korkean kultaisen prinssipatsaan päälle tai tutkimaan matkalaukuista avautuvia kaupunkilaisten mikromaailmoja. Monesti pääsky oli Turunen itse ja hän esitti ihan erinomaisella mutta konstailemattomalla tavalla pääskyn roolin tarvitsematta mitään nokkia tai muita maskeja tähän avuksi. Pääsky on myöhässä muuttomatkaltaan onnettomasti päättyneen rakastumisen vuoksi ja raahaa matkatavoroitaan kehuen itseään ja parjaten ex-rakastettuaan kunnes päätyy prinssin patsaan juurelle. Prinssi, joka on elinaikanaan nauttinut elämän iloista ja helppoudesta, tietämättä lainkaan suruista ja puutteesta seuraa patsaaltaan kaupunkiaan ja sen onnettomia ihmiskohtaloita. Hän saa suostuteltua pääskyn auttajaksi kaapimalla prinssin aarteita onnettomien ja köyhien iloksi. Kuten kaikki satuun tutustuneet tietävät kylmenevässä pohjoisen kaupungissa pääsky ja prinssi maksavat tästä lopulta kovan hinnan. 


Esitystä suositellaan yli neljävuotialle. Menomatkalla teatterille keskustelimme teatterin ja elokuvien ikäsuosituksista lapseni kanssa. Lasta kiinnosti miksei perheen pienintä otettu mukaan teatterireissulle. Pohdin, että olen itse nähnyt lapsena Onnellinen prinssi animaation, jota muistaakseni näytettiin televiosta vuosittain ja se oli surullinen vaikka tarina ei olekaan pelottava. Lapsikin muisti nähneensä mummolareissulla kyseisen animaation ja muisti myös ohjelman surumielisyyden. Minusta olisi ollut hienoa voida katsoa tämä animaatio nyt uudestaan mutta tähän hätään en sitä mistään löytänyt. Siitä kun olen ohjelman nähnyt on aikaa kulunut runsaasti. muistoni ovat siis hatarat mutta tuntui, että teatteriesityksessä tavoitettiin hienosti tuttuja tunnelmia mutta löydettiin myös uutta. 

Esitys on myös aina ajankohtainen, tai tietenkin voi toivoa, että tulisi päivä, ettei enää olisi. Itse olen turhan pessimisti uskomaan tähän. Vaikka lapset eivät myy tulitikkuja paljasjaloin kadulla Suomessa näkyy taloudellinen epätasa-arvo  myös meillä kerjäläisineen ja leipäjonoineen. Globaalisti on edelleen tietenkin vielä isompi ongelma, ettei monien ihmisarvoa kunnioiteta tai heillä ei ole ja varaa ruokaan ja muihin perusasioihin. Onnellinen prinssi on niin haastava ja monitahoinen esitys, että ikäsuositus neljästä vuodesta on varmasti paikallaan. Varmasti kaikkein parhaiten esitys sopii lapsille eskari-iästä lähtien. Esitys kyllä herkistää, itsellänikin silmät kostuivat. Tämä on varmasti yksi niistä esityksistä, joissa voi surra omia surujaan, potea maailmantuskaa tai nähdä kauneutta ja hyvyyttä ympärillä. Välttämättä nämä eivät ole toistensa poissulkevia asioita. Onnellisessa Prinssissä pystytään näitä kaikkia puolia tuomaan esille.  Onnellinen prinssi tuo mieleen Studio Ghiblin animaatiot siinä mielessä, että henkilöt eivät ole mustavalkoisesti hyviä tai pahoja. Esityksen voi nähdän myös puolustavan lapsen oikeuksia ja antavan arvoa heidän ajattelulleen tehdessään aikuiset mielipiteineen naurettaviksi. Onnellinen prinssi  tarjoaa paljon  jatkopohdintojen aihetta erilaisille lapsiryhmille. Toivottavasti mahdollisimman moni päiväkotilainen ja koululainen pääsisi esitykseen näkemään.
Kuva: Heli BaricOnnellinen prinssi -esityksiä on tarjolla KokoTeatterissa sunnuntaina 9.10 klo 15, Nukketeatteri Sampossa sunnuntaina 30.10 klo 15 ja keskiviikkona 9.11 klo 18 ja KokoTeatterissa sunnuntaina 20.11 klo 15 ja torstaina 24.11 klo 10. Liput esitykseen maksavat 10 euroa.Liput näytökseen saatu teatterilta.

Kommentit

  1. Hieno kirjoitus! Ja ihan valtavan hieno oli myös itse esitys, niin herkkä ja koskettava. Ja tosi kiva oli myös tavata tuolla teatterilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oli mukava nähdä! Voisin kuvitella, että jatkossakin saatamme sattua samoihin paikkoihin. Mielelläni juttelisin lisääkin. Ja tuo esitys oli kyllä hieno. Todella hienoa, että lastenesityksissäkin otetaan esille vaikeita aiheita mutta kauniilla tavalla.

      Poista

Lähetä kommentti