Heinähattu ja Vilttitossu joulun vietossa ja kesäisissä tunnelmissa -kirjassa ja valkokankaalla!


Sinikka ja Tiina Nopola (teksti) ja Salla Savolainen (kuvitus) 2017. Heinähattu, Vilttitossu ja jouluvintiö. Tammi: Helsinki.
Heinähattu ja Vilttitossun tarinaan on mahdollista sukeltaa tänään ensi-iltansa saavassa elokuvassa Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset ja kirjoja lukemalla.

On mielenkiintoista, miten pitkä pitkä historia Heinähatulla ja Vilttitossulla on. Ensimmäinen sarjan kirjoista Heinähattu ja Vilttitossu  on ilmestynyt jo 1989. Kirjojen vahvat tyttösankarit ja Kattilakoskien vähän hullunkurinen perhe ja kylän muut persoonallisuudet vetoavat edelleen.

Kirjassa Heinähattu, Vilttitossu ja jouluvintiö Heinähattu muuntuu muun muassa, köyhäksi lapseksi Tiuku Nyyssöseksi, saadakseen lahjoja. Lisäksi hän on erityisen kiltti, jotta saisi lahjoja. Kaikki ei kuitenkaan mene aivan suunnitelmien mukaan, kuten arvata saattaa...


Heinähatun ja  Vilttitossun jouluseikkailuista voi lukea myös kirjasta Heinähattu ja Vilttitossu joulun jäljillä. Rehellisyyden nimissä itse vaikutuin siitä vielä enemmän, kun luimme sen viime joulun alla. En ole aivan varma kuinka paljon kiltteyspuhe enää lapsiin vetoaa, meillä ei ainakaan suoranaisesti opeteta, että lahjat jouluksi tulisivat kiltteydellä.

Kirjassa on kuitenkin hyödynnetty monia tuttuja jouluun liittyviä kliseitä varsin onnistuneesti. Ja meillä ainakin lapset pitivät kirjasta kyllä paljon. Jouluvintiön eduksi on sanottava, että se on nopealukuisempi kuin kirja, jossa ollaan joulun jäljillä.  Salla Savolaisen ihanan kuvituksen myötä Heinähattu ja Vilttitossu on tuotu tähän hetkeen. Kuvitus kirjassa onkin jouluvintiöstä kertovan kirjan huippujuttuja!Nyt on myös pitkästä aikaa tullut elokuva Heinähatusta ja Vilttitossusta. Elokuvassa ollaan kesäisissä tunnelmissa. Autuaan tietämättöminä toisistaan Heinähatun ja Vilttitossun perhe ja Konstaapelit Rillirousku ja Isonapa päätyvät lomalle vierekkäisiin mökkeihin, jotka tietenkin vielä sekoittuvat. Ihanan villan sijasta Heinähattu ja Vilttitossu vanhempiensa kanssa päätyvät perusvaatimattomaan mökkiin, joka saa nimityksen mörskä. Naapureista ensin autuaan tietämättömät konstaapelit taas päätyvät kauniiseen vanhaan huvilaan.

Elokuva alkaa  kirjan piirroksista. Mielestäni oli tosi hienoa, että Salla Savolaisen oivat kuvitukset oli otettu elokuvaan mukaan. Hienoa, että elokuvassa näin selvästi mainostettiin myös kirjaa! Lastenkirjallisuuden mainostaminen on lähes poikkeuksetta mainio juttu!

Sähellystä syntyy kun poliisit eivät halua paljastaa todellista identiteettiään, vaan alkavat esiintyä naamioituneina taiteilijoina. Ja oikeat rosvotkin seikkailevat lähistöllä ja jopa Alibullenin Halise ja Helga päätyvät mökkimaisemiin. Aika paljon elokuvassa on aikuisten perhesirkusta ja parisuhdeasiaa. Itse vähän mietiskelin jaksavatkohan kaikki lapset sitä seurata. Kattilakosken äitiä esittävä Niina Lahtinen on tosi hyvä, ja välillä jopa samaistun tähän henkistä tilaa kaipaavaan vanhempaan. Mutta onkohan elokuvassa lasten makuun tätä vähän liikaa? Itselläni oli välillä olo, kuin olisin katsonut Siskonpetiä uusintana.

Alla linkki Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset elokuvan traileriin:

 

Elokuvassa ehkä hurmaavinta omasta oli se, että raisu Vilttitossu saa rauhallisen Heinähatun innostumaan. Henkistä tilaa kaipaavaan perheenäitiin samaistumisesta huolimatta koen, että lapsilleni elokuva voi tuntua osin vieraalta. Mutta voivat he kiinnostuakin! Eivätkä he sitä paitsi ole koskaan katsoneet Siskonpetiä, joten luultavasti heille ei tule deja vuta kuin korkeintaan muistoista omien vanhempien sähellyksestä. Lapsista ei koskaan tiedä, ja ainakin trailerin perusteella, he ilmoittivat haluavansa nähdä elokuvan.

Siispä saatan päästä vielä uudelleenkin elokuvareissulle, ja kesäisiin tunnelmiin, jollei puoliso sitten ota koppia tästä lasten toiveesta. :)

Myös Rubensin veljeksiä käsittelevä Nopoloiden kirja on saanut uuden painoksen. Varmasti hyvä joululahjaidea, vaikka elokuvalippujen kera!

Heinähattu, Vilttitossu ja jouluvintiö on saatu kustantajalta. 

Elokuvan näin etukäteen pressitilaisuudessa.

Kommentit