Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! -elokuva
Kävimme koko perhe viikonloppuna elokuvissa katsomassa Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! -elokuvan Malmitalolla. Tästä elokuvasta lienee jo kaikki sanottu ja moni on sen jo nähnyt ennen meitä. Nakit ja mutsi -blogista löytyy elokuvasta kiva arvio ja eipä minulla rehellisesti paljon uutta sanottavaa ole.  Enkä varmaan olisi kirjoittanutkaan elokuvasta jos en vahingossa olisi ostanut ylimääräiset liput esitykseeen, mistä lisää alla. Mutta tästä on kyllä kiva kirjoittaa. Tykkäsimme kaikki! Seitsemänvuotias ihan erityisesti odotti elokuvaa ja oli siitä tosi innostunut. Esitys oli niin lyhyt, että pieninkin jaksoi sen hyvin katsoa eikä aikuista alkanut puuduttaa. Jännitystä oli sen verran, että kolmevuotias istui melkein koko esityksen ajan sylissä. Liian pelottava elokuva ei mielestäni meidän vauhdikkaalle kolmevuotiaalle ollut. Silloin kun mörkökarkoitin ilmestyi kankaalle poistui ainakin yksi säikähtänyt lapsi vanhempineen ulos salista. Elokuva perustuu Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu -kirjoihin. Elokuvassa Veera odottaa Tatua ja Patua Outolasta vierailulle Helsinkiin. Inhimillisten syiden takia Veera ei kuitenkaan ehdi ajoissa Tatua ja Patua vastaan asemalle ja Tatu ja Patu päätyvät seikkailemaan Helsinkiin omin nokkinsa. Samaan aikaan Veeran vanhemmat kipuilevat siitä, miten suhtautua Veeran mielikuvitysystäviin ja Veeran itsepintaisiin puheisiin Tatusta ja Patusta. Monien sähellysten jälkeen kaverukset vasta kohtaavat toisensa ja pääsevät juhlimaan joulua.

Itse nautin eniten siitä, että elokuvassa oltiin tutuissa maisemissa Helsingissä. Elokuvan hassuja kohtauksia tapahtui niin  Käpylässä, Kiasmassa, Linnanmäellä kuin Stockmannilla.  Kuopus huhuili onnessaan Linnanmäkeä moneen kertaan (myös silloin kun näyttettiin Kauppatoria koska SkyWheel hämäsi ja sekaantui maailmanpyörään). Itsekin muistin, että Linnamäellä taisin kesällä nähdä elokuvaa ensimmäistä kertaa mainostettavan. Omasta mielestäni Tatu ja Patu toimi jopa paremmin elokuvana kuin kirjana. Vaikka Tatu ja Patu -kirjasarjassa ei ole periaatteessa mitään vikaa niin itse en oikein innolla jaksa lukea niitä lapsilleni koska ne tuntuvat ehkä enemmän katselu- kuin lukukirjoilta sisältäen tekstiä vähän siellä ja täällä, mikä jotenkin haittaa mielestäni tarinan etenemistä. Lisäksi jotkut jutut kirjoissa tuntuvat mielestäni vähän tekohuumorilta. Elokuvan  huumori oli oman makuuni kohdallaan.

Noin vuosi sitten kävin vanhemman lapsen kanssa Malmitalolla katsomassa Onnelin ja Annelin talvi -elokuvan. Sekin oli tosi hieno ja on todella mukava juttu, että tällainen hyvä kotimainen jouluinen lastenelokuva on ollut tarjolla kahdeksi jouluksi peräkkäin. Tatu ja Patu sisältää joulua hiukan karnevalisoiviakin piirteitä, jotka naurattavat sekä lapsia että aikuisia. Kumpaisenkin elokuvan tarinamaailmassa lapsen usko sellaiseen, mitä kaikki aikuiset eivät näe on vahva. Vaikka Tatussa ja Patussa naurattivat ennen kaikkea henkilöhahmot (perheen pienimpään katsojaan tekivät ihan erityisen vaikutuksen elokuvan poliisi ja vartija, poliisi kuulemma hänkin) ja Tatun ja Patun kummalliset masiinat (esimerkiksi ruispalat älyphuhelimina) ja touhut  niin siinä on myös syvällisempi puolensa kun Veeran vanhemmat kipuilevat kasvatuskysymyksissä ja ainakin itse myös liikutuin Veeran mietteliään katseen alla. Aivan samalla tavoin kuin Havukaisten kirjoissa myös tähän elokuvaan on lesboparin lapsi päässyt niin luontevasti esille, että yhtä sateenkaaripiirrosta seinällä enempää ei tätä teemaa ole elokuvantekijöiden tarvinnut selitellä.

Koska meikäläinen on aikamoinen säheltäjä, lienenkö lievästi outolaisten sukua, niin ostin ensiksi liput väärään näytökseen eli viikkoa myöhempään ajankohtaan kuin meillä oli mahdollisuus elokuviin mennä. Minulla olisikin neljä lippua Helsinkiin Malmitalon Kino Heliokseen lauantain 19.11.206 klo 14 esitykseen. Jos haluat liput niin kommentoi tähän alle kuinka monta lippua haluat niin lähetän lippuja sille, joka ensiksi ilmoittaa niitä tarvitsevansa. Toivottavasti tätä kautta lipuille löytyisi ottaja!

Kommentit

  1. Meille kyllä kelpaisi liput ja kaikille neljälle olisi käyttöä :)
    -Salla

    VastaaPoista
  2. Hei! Kiva Juttu Salla! Laitatko mulle sähköpostilla osoittesi, johon voin liput toimittaa. Minut tavoittaa osoitteesta piia.myllykoski(miukumauku)gmail.com

    VastaaPoista

Lähetä kommentti