Kirja joulukukista, sukupolvista ja ripauksesta taikaa!

 
Anna Gullichsen (teksti), Cara Knuutinen (kuvitus), Tittamari Marttinen (suomennos) Satu Kukkameri ja lumen ihme (alkuteos Saga Blom och Snöflickan) 2009.  Helsinki: Tammi.Satu Kukkameri ja lumen ihme on hellyttävä ja koskettava kirja. Satu Kukkameri on joulunvietossa mumminsa Simonen luona. Simonen puoliso ja Sadun vaari puutarhuri Kuisma Kukkameri on jo edesmennyt. Hänen muistonsa on kuitenkin läsnä tarinassa, kuten myös samassa sarjassa 2008 ilmestyneessä kirjassa Satu ja Päärynäpuun Pyrre.


Tarina Sadun ja mummin joulunvietosta piparien leivontoineen, tuoksuineen ja sinisine hetkineen on toisaalta varsin realistisen oloinen tarina joulua viettävästä isoäidistä ja lapsenlapsesta. Siinä piirtyy herkän kaunis kuva vanhan naisen ja pienen tytön suhteesta. Toisaalta tässä ohella kulkee satu  siitä, miten Satu löytää puutarhasta pienen kukkatytön, Helleborus nigerin, Hellen. Jouluruusu on kukka, jota Kuisma  hoiti suurella hellyydellä saaden sen kukkimaan talvisin. Oh là là, minkä vaivan hän näkikään jouluruusun vuoksi! Hän rakasti jouluruusuaan. Hän kutsui sitä Helleksi! Nyt Satu ryhtyy samoihin puuhiin isoäidin opastuksella. Oman ihanan viehättävän lisänsä tarinaan tuo isoäidin ranskalaisuus ja pienet viittaukset tähän hänen puheessaan "Quel miracle, sehän on ihmeellistä! Ma petite, se minun täytyy nähdä!"


En ole mikään puutarhatuntija mutta olen ilmeisesti kerran nähnyt jouluruusun yhden omakotitalon pihalla. Se oli kyllä jotakin hämmentävän kaunista. Olin aika ihmeissäni koska en ollut kuullut koko kukasta koskaan ja yhtäkkiä ikkunasta ulos katsellessani huomasin ihan talon seinän lähellä valkoisen kukkasen, joka kukki keskellä lumihankea. Tässä kirjassa esitellään myös muita joulukukkia ja lisäksi siinä on mukana lumivohveleiden ja niiden kanssa tarjottavan Sadun marjaunelman resepti.

Saan olla muuten tosi onnellinen, että pieni ihana 7-vuotias poikani on halunnut lukea tätä kirjaa jo monena aiempana joulunalusaikana ja haluaa vielä tätä  mielellään kuunnella. Kolmivuotias vauhtisankari ei ainakaan vielä jaksa tämän äärelle pysähtyä.
Kommentit