Lapasen, korkin ja tammenterhon seikkailut mahtavien ja hienosti kuvattujen keksintöjen keskellä

Suvi-Tuuli Junttila (2014) Minne matka lapanen? Helsinki: Schildts & Söderströms.


Suvi-Tuuli Junttilan Minne matka lapanen? on hurmaava ja innostava seikkailu luettavaksi näin talvella. Lapanen tipahtaa omistajansa matkasta, kuten niille toisinaan käy. Lapanen lähtee tarpomaan hangessa, tapaa tammenterhon ja myöhemmin myös korkin. Ystävykset auttavat toisiaan muun muassa sytyttämällä nuotion ja lumileikeillekin on aikaa. Suurta petoakin täytyy paeta ja jäälautoilta selvitä rantaan. Kaupungin haasteet isoine ihmisineen, autoineen ja saasteineen kohdataan myös. Lopulta päästään kaupungin laidalle joutomaalle, jossa on paljon romua ja roskaa. Siellä matkalaiset viettävät ihanan illan muiden hylättyjen tavaroiden kanssa.
Kirja sopii hyvin pienille kuuntelijoille mutta toisaalta siitä saavat paljon irti isommatkin lapset ja vaikka valokuvista ja kaikenlaisesta näpertelystä innostuneet aikuisetkin. Kuvat kirjassa ovat mahtavia ja pienistä aineksista on saatu taiottua vaikka mitä luovalla tavalla. Ihan söpöimmät ovat lapasen kaarnasukset ja pullonkorkki vedettävänä pulkkana! Hienoa on luonnonmateriaalien ja ihmisten esineistön yhdistäminen kirjassa. Lapaselta, tammenterholta ja korkilta ja ennen kaikkea niistä tarinan luoneella Junttilalta ei ainakaan kekseliäisyyttä puutu.

Tarina sanoineen ei vie kirjassa liikaa tilaa mutta on oikein sympaattinen. Lapanen löytää jopa lopulta taas parinsa ja tammenterhokin lähtee toiveekkaasti etsimään sopivaa kasvupaikkkaa itselleen. Junttilalta on ilmestynyt myös toinen samantyyppinen kirja Missä, tässä, jossakin..., joka on yhtä mahtavaa luettavaa myös. Suosittelen sitäkin!

Kommentit