Puutarhaunelmia ja menovinkkejä Helsinkiin ja Joensuuhun
Pidättekö kasvitieteellisistä puutarhoista? Omasta mielestäni ne ovat ihania. Talvella ne ovat kuin palanen kesää kaiken synkkyyden keskellä ja kesällä taas muuten vaan mukavia. Lapsille puutarhat voivat mahdollisesti olla liiankin hiostavia, kuten todettiin kolmivuotiaan kanssa tänä viikonloppuna Joensuun Botaniassa.Meillä oli silti mukava reissu vaikkemme kauniissa kasvihuoneessa kovin pitkään viettäneetkään. Kahdeksanvuotias nimesikin sen hauskimmaksi käyntikohteeksi Joensuussa vietetyn viikon jälkeen. Olen käynyt Botaniassa vuosia sitten esikoisen kanssa, mutten oikein muistanut koko paikasta muuta kuin, että siellä oli kauniita perhosia. Ja perhosia siellä oli yhä! Mielestäni kauneimmat siniset perhoset säksättivät niin nopeasti edestakaisin, etten saanut niitä kunnolla vangittua kuviin. Botaniassa asustaa myös Juuso papukaija.Ihastuin myös paikan kahvilaan. Itse nautin luomuteetä ja suklaata ja  lapset pullaa ja Laitilan limua. Luomu- ja reilun kaupan tuotteita oli paljon tarjolla, mikä on tosi kiva juttu. Lisäksi ostimme kevyesti kuivattuja banaaneja, joista varsinkin lapset pitivät. Kahvilassa oli myös akvaario, terraario ja lapsille leluja ja piirtelymahdollisuus. Hyllyssä oli paljon kirjoja, silmiini sattui ainakin Maija Poppanen. Botaniassahan olisi myös ulkopuutarha, mutta lapsilla oli kiire leikkipuistoon, niin emme tutustuneet siihen.

Kävelimme Botaniasta  mukavaa metsäpolkua pitkin keskustaan. Matkan varrella olisi ollut myös Seikkailupuisto. Sitä olisi varmaan joskus kiva kokeilla. Meillä oli kuitenkin tavoitteena Vekarapuiston leikkipaikka, jossa touhusimme jonkin aikaa ennen mummolaan menoa.

Haastan kaikkia Joensuussa asuvia tai siellä vierailevia tekemään retken Botaniaan ja tekemään  myös ostoksia sieltä taloudellisen tilanteen niin salliessa. Tämä siksi, että olisi hienoa, että tämä puutarha säilyisi. Nyt ainakin kävijöitä vaikutti olevan paljon ja myös lapsiperheiden suosiossa kohde vaikuttaa olevan.


Me ostimme hunajaa, eukalyptushauduketta (nämä ovat Botanian tuotantoa) ja lisää kevyesti kuivattuja hedelmiä. Eukalyptyksessa, josta tein eilen illalla itselleni teetä, on voimakas tuoksu ja mielenkiintoinen vahva maku. Kahviosta voi ostaa myös esimerkiksi koruja, pelejä ja pehmoleluja. 

Botania on sekä kesä- että talvikaudella avoinna päivittäin. Aukioloajat kannattaa tarkistaa heidän omilta sivuiltaan. Alle 2-vuotiaat eivät tarvitse lippua Botaniaan. Yli kaksivuotiaiden osalta lippujen hinnat ovat 2-9 euron välillä.
Kirjoitan nyt samaan syssyyn myös Kaisaniemen kasvitieteellisestä puutarhasta. Siitä kirjoittamista olen tuuminut pidempään, ja nyt kun lopulta ryhdyin, huomasinkin, että kasvihuoneet ovat kiinni 14.8 saakka remontin vuoksi.  Ulkopuutarhaan kuitenkin pääsee ja siellä järjestetään myös opastettuja kierroksia, jotka ovat ilmaisia. Normaalistihan kasvihuoneeseen tarvitsee lipun, tosin museokortilla pääsee kyllä ilmaiseksi.Mutta noihin kasvihuoneisiinhan onkin sitten erityisen kiva mennä talvella nauttimaan lämmöstä ja kasvun ihmeestä.  Oma suosikkini on lummehuone.


 Ja sitten vielä yksi kiva puutarha:
Talvipuutarhassa emme ole vielä tänä kesänä käyneet. Suosittelen sitä kuitenkin kovasti. Olen kirjoittanut puutarhasta täällä


Puutarhalla on taas mahdollisuus nähdä  teatteria. Nukketeatteri Sytkyt esittää 18.7 ja 1.8 klo 11 ja 13 Suomi 100 - lapsen silmin -esityksen. Luulen, että piipahdamme nauttimaan esityksestä ja tunnelmasta muutenkin jompanakumpana esityspäivistä. Nukketeatteri on osa Suomi 100 juhlintaa. Talvipuutarhaan on vapaa pääsy ja sinne voi tulla myös eväiden kanssa. Kesällä siellä on yleensä ollut myös kiva kahvila. Lisäksi siellä on usein ollut mielenkiintoista taidetta. Saa nähdä onko tänä kesänä jotakin esillä. Pelkkä rakennus kasveineen ja karppeineen on toki jo sinänsä näkemisen arvoinen. 

Yayoi Kusaman taidetta oli esillä Talvipuutarhassa viime kesänä.Talvipuutarha on avoinna tiistaista sunnuntaihin ja aukioloajat kannattaa tarkistaa heidän sivuiltaan. 

Pidättekö te puutarhakohteista? Saa myös ehdottaa kohteita tältä saralta!

Kommentit