Hieno tietokirjauutuus siilistä


Tuula Nyström (teksti) ja Laila Nevakivi (kuvitus) Piikkipallo ihan pihalla (2017) Helsinki: Maahenki.

Siilit, sudet ja oravat lempieläimiäni. Onkin mukavaa, että Tuula Nystromin kirjoittama ja Laila Nevakiven kuvittama  Maahengen kustantama uutuuskirja Piikkipallo ihan pihalla käsittelee siilejä. Siilejä olen nähnyt pariin otteeseen kerrostalomme pihalla ja muutenkin tässä lähialueilla lähiössämme aina välillä.


Kirjasta löytyy iso annos siilitietoa. Mielenkiintoista on esimerkiksi se, että siilillä on paljon ilmeitä  ja ne ovat äänekkäitä, ihminen ei vain kaikkia siilin taajuuksia kuule. Kirjassa myös esitellään erilaisia siilejä, sekä siilin sukulaisia että niitä, joista meille äkkinäisille herkästi tulee siili mieleen, mutta joilla ei ole siilin kanssa sukulaisuussuhdetta. Tällaisia eläimiä ovat esimerkiksi nokkasiili ja merisiili.


Nyström tuntee siilit ja on hoitanut loukkaantuneita ja sairaita siilejä. Niinpä hän osaakin antaa monenlaisia käytännön ohjeita esimerkiksi siilien ruokintaan. Olin  ajatellut, että voisimme aloittaa siilien ruokinnan. Käytännössä kuitenkin päätin luopua tästä ajatuksesta, koska olen varma, että ison kerrostaloyhtiön pihalla, tämä ei välttämättä olisi toimiva ajatus. Moni asukas olisi varmasti ihan aiheestakin huolissaan, että ruokinta voisi houkutella paikalle esimerkiksi rottia.

Kuvitus kirjassa on tarkka ja realistinen mutta joissakin kohdissa myös haaveellinen ja runollinen. Tämä kirja vaikutti heti kodikkaalta, osin ehkä juuri Nevakiven kuvitusten takia. Ne ovat meille esikoisen vauva-ajasta asti tilatusta  lasten luontolehti Sieposta.

Kirja kulkee siilin matkassa läpi vuodenkierron. Kirjasta löytyy myös talvipesän rakentamisohjeet. Myös kaksi siilirunoa on mukana ja muutama siilitarinakin kirjasta löytyy.

Pienten lasten kanssa kirjasta voi vaikka katsella kuvia. Jos kuitenkin kaipaa satuisampaa luettavaa siilistä, niin suosittelen Ulla Lehtosen kirjoittamaa ja Sari Airolan kuvittamaa kirjaa Metsän outo vieras.

Ulla Lehtonen (teksti) ja Sari Airola (kuvitus) Metsän outo vieras (2014) Helsinki: Lasten Keskus.

Tässä kirjassa metsässä kiirii runomuodossa riimitellen sana  siitä, että pelottava ja vaarallinen otus on tullut metsään. Lopulta paljastuu, ettei siili olekaan pelottava hahmo. Tässäkin kirjassa on tietoa siilistä lopussa ja vinkkejä lisäkirjallisuudesta mutta enemmän kirjassa on kyse erilaisuuden kohtaamisesta. Kollaasitekniikalla kuvitettu kirja on visuaalisesti kaunis ja kiinnostava. 

Niin tai näin kumpaankin siilikirjaan kannattaa tutustua!

Tämä teksti ilmestyköön, parhaillaan vietettävän Tietokirjaviikon kunniaksi, juuri tällä viikolla! 2.9 Rikhardinkadun kirjastossa on esillä tietokirjavinkkejä lapsille ja nuorille.

Piikkipallo ihan pihalla on saatu pyynnöstäni kustantajalta arvostelukappaleena.


Kommentit