Hulluuden rajamailla


Illalla sai sekoilla rauhassa ja vielä huomennakin tähän on mahdollisuus!

Blick Thtéâtren [hullu] alkaa naisen hermostuneella ja ahdistuneella pakkoliikehdinnällä. Toisaalta [hullussa] on myös pysähtynyttä lasittuneisuutta. Läheiset auttavat, säheltävät todellisuudessa tai sekaisin olevan mielikuvituksessa tai sekoavat itsekin. Tässä mielessä [hullu] onnistuu hyvin kuvaamaan sitä, miten mielen järkkyminen vaikuttaa myös lähipiiriin. Esitys herättää myös kysymyksiä siitä, miten pitkälle jaamme saman todellisuuden.

Esitys on hämmentävän vaikuttava kokemus. Sitä katsoessa luulee saavansa kiinni sen tapahtumista ja tekniikasta, ja sitten taas seuraavassa hetkessä tajuaa, ettei tajuakaan mitään, vaan putoaa täysin kelkasta. Pieniä miehiä vilisee näyttämölle. Ihmisestä tai pahvilaatikosta kasvaa pieni nukke vai onko kyseessä elävä ihminen, joka on pukeutunut nukeksi. Esitys todella hämmentää nuken ja ihmisen rajaa. Tekniikka varmasti tekee paljon mutta aikamoista ketteryyttä vaaditaan tässä tanssillisessa esityksessä, myös näyttelijöiltä.

Väreiltään esitys on maanläheinen; pahvilaatikonvärinen beige, ruskea, harmaa, musta ja valkoinen ovat vallitsevia värejä. Esityksen ankeahko värimaailma antaa tilaa mielikuvitukselle. Laatikkojen kasvava kerrostuma, jota on vaikea läpäistä, ja jossa voi kiipeillä, on kuin mielen sokkeloiden vertauskuva.

Lopussakin on mysteeri. Syleileekö nainen demoniaan vai onnellista pakoaan todellisuudesta? Mitä tapahtuu pimeän laskeuduttua? Nukketeatteri voi olla hämmästyttävää ja mystistä. Tämä on sitä parhaimmillaan ja sopi todella hyvin avaamaan nukketeatteria esiin tuovan festivaalin Sampo 2017. Hienoa on, että tälle esitykselle, suurine lavasteineen, on saatu Savoyn katsomo käyttöön.

Esitys sopii kahdeksanvuotiaasta eteenpäin, varmaankin hiukan harkiten. Itse olin  tyytyväinen, että tänä iltana kahdeksanvuotias lapseni kiipeili mieluummin puihin kuin lähti kanssani teatteriin. Sen verran hurjaa ja kummallista tämä teatteri oli. Esityksessä on paljon hassua ja naurattavaa (katsokaa vaikka tuota videota) ja jekkuilua. Nukketeatteri itsessäänkin pääsee kummastelun kohteeksi esityksessä. Merkillepantavaa on myös, että tuolloin syvänpunainen väri tulee esille, esityksen muuten arkisessa värimaailmassa.

Kun musiikki kovenee ja vaikkapa mies väistelee liikenteen mekkalassa autoja kuin härkätaistelussa ikään on tilanne mahdollisesti jollekulle pienelle jo aika hurja. Herkimpiä pieniä esitys voinee siis hiukan ahdistaa. Toisaalta uskoisin, että lapseni olisi myös nauttinut  kummallisen leikin seuraamisesta. Aikuiset teatteriin ja rohkeat ja vähän isommat lapset ja nuoret myös! Toinen esitys vielä keskiviikkona 30.8 klo 19!

Liput esitykseen maksavat 29 / 22,50 euroa.

Lippu esitykseen on saatu blogin kautta.


Kommentit