Meille, jotka haluaisimme olla taivaanrannan maalareita (ainakin joskus)!


Mila Teräs (teksti) ja Karoliina Pertamo (kuvitus) Kettu ja värit (2017). Hämeenlinna: Karisto.

Taivaanrannan maalaaminen on kivaa! Vaikka todellisuus onkin usein tarua ihmeellisempää, on unelmointi ja haaveilu mukavaa. Ja haaveet voivat myös toteutua! Pieni kettu näkee työpaikkailmoituksen, jossa haetaan taivaanrannan maalaria. Hän lähtee pienuudestaan huolimatta koettamaan onneaan.


Etsiessään kauneinta väriä, kettu löytää monta näkemystä kauneimmasta väristä, ja lopulta eksyttyään tunturiin, hän luo omaa taidettaan kauniiden värikkäiden revontulten muodossa.


Syntytarinat ovat ihania! Tämä kirja kertoo siitä, miten revontulet syntyvät repolaisen hännänheiluttelusta. Kirjassa on klassista satua, riimejä ja kaunis kuvitus.

Kirjan taiteellinen ote innostaa. Mila Teräksen teksti sujuu sulavasti ja eläinten laulut seuraavat toisiaan. Katsokaa vaikka viimeisestä kuvasta, millainen on ketun uni. Ihastuin erityisesti kirjan kuvitukseen. Karoliina Pertamon kädenjälki hurmaa. Olen Pinterestissä ihaillut kirjoista leikkelemällä tehtyjä erilaisia eläimiä ja muita taidejuttuja. Tässä kirjassa tällainen leiketaiteen ihanuus pääsee ihan mahtavalle tasolle. Usein yksinkertaisista muodoista koostettujen eläinten ja luonnonelementtien luomisessa tämä kollaasitekniikka toimii kauniisti. Se tuo kirjaan jujua ja on hienoa, että näissä on käytetty myös väriä. Valkoisen tehostaminen valkoiselle toimii myös mainiosti!

Lapsi halusi, että lukisin joistakin kohdista myös tekstejä, joita on kuvioissa, ja niinpä luimme hiukan leikellyn version esimerkiksi pilvistä.Eläinten kertomia tarinoita väreistä kutsutaan kirjassa lauluiksi. Niinpä ne voi toki vaikka lauluina lukemisen lomassa esittää. Itsekin koetin välillä, mutta ääneni ei oikein lähtenyt lentoon meidän lukutuokiossa, vaan jäin loruasteelle.


Kirjan sanoma on se, että pienikin on tärkeä ja voi luoda jotain merkittävää. Lisäksi etsimällä pelkästään yhtä hyvää asiaa ei synny parasta lopputulosta. Taivaanrannan maalarikin tarvitsee kaikki ihanat värit siveltimeensä.

Tämä kirja on ihana moniin tarpeisiin! Kirja sopii kaikille unelmoijille, (eli varmaan kaikille). Lisäksi se voi olla mukava värejä opettelevien lasten kanssa. Noheva saa kirjan parissa vietettyä vaikka lauluhetken, runot ja lorut onnistuvat kaikilta. Ja askarteluihin tämä kirja innostaa ihan taatusti myös.


Arvostelukappale on saatu pyynnöstäni kustantajalta.


Kommentit

  1. Tämä on kyllä suloinen kirja. Olemme ehtineet lukea sen vain kerran, mutta minusta tuntui, että meidän vauhtihirmumme eivät vielä oikein päässeet kirjan tunnelmaan mukaan. Tämä kirja sopiikin kivasti vaikka illan viimeiseksi kirjaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tämä on ihanan rauhoittava kirja. Pääsin testaamaan tätä myös iltapäiväkerhon lepohetken lukemisena pienille koululaisille kun teen opiskelujen ohessa töitä iltapäiväkerhon sijaisena. Toimi hyvin sielläkin!

      Poista

Lähetä kommentti