Muodonmuutoksia näppärin eleinMetamorphosis – Poetry in motion tarjoaa esitteen mukaan teatterille jotain erityistä nukketeatterin keinoin: "Mitä runous tarjoaa kirjallisuudelle, nukketeatteri voi tuoda teatteriin." Lumousta, herkkyyttä ja nukketeatterin taikaa löytyykin tästä esityksestä, jossa suuret tarinat ja pieni arki kohtaavat iloineen ja suruineen. Esityksessä elämä on mukana  kohdusta hautaan.

Bernd Ogrodnik on taitava nukenkäsittelijä. Esiintyminen vaikuttaa helpolta ja näppärin sormin hän vie näytöstä eteenpäin.  Osa esityksen nukeista on perinteisempiä puunukkeja. Osa koostuu vaikka vain pienistä kengistä ja Ogrodnikin käsistä.  Kokkaavaa ja soppaansa maisteleva noita, joka muodostuu käsistä, huivista ja silmistä, oli yksi omista suosikeistani. On outoa, miten tunnelmat ja fiilikset voivat välittyä näin tehokkaasti kovin yksinkertaisin keinoin.

Tai mitä hauskaa voi syntyä naamiolla ja mittanauhalla? Esiintyjänä Ogrodnik laittaa itsensä peliin myös pukeutumalla itse. Esityksessä on paljon kekseliästä. Pimennetyssä salissa näyttelijän pukiessa vielä itsensä kokonaan mustiin, "nukkena" voi olla myös väkkyrä, joka hohtaa pimeässä muuttaen muotoaan erilaisiin geometrisiin asetelmiin. Aika komean näköistä!

Yhdessä kohtauksessa Ogrodnik pukee päälleen valkoisen paidan ja liikuttaa nukkea, joka on kiinnitetty paitaan ja soittaa vielä samaan aikaan huilua. Esityksessä ollaan myös suurien tarinoiden äärellä. Vaikutteita ja symboliikkaa on haettu Raamatusta lähtien. Näimmekö jopa  Marian sinisissään lentelevän maapalloa suojelemassa?

Musiikki esitykseen on valittu hyvin. Karheaääninen mutta kaunis Louis Amstrongin What a Wonderful World sopii hyvin esitykseen, kuten myös huilu ja huuliharppu.

Esitys on henkevä, kaunis ja monipuolinen. Pelottava se ei ole, mutta kestonsa puolesta kuuden vuoden ikäsuositus on perusteltu. Kärsivälliset lapset kyllä varmasti jaksavat esityksen vähän nuorempinakin. Pienemmille esitys kävisi hyvin vähän lyhennettynä versiona. Esityksen jälkeen Ogrodnik kiitti yleisöä erikseen lasten tuomisesta teatteriin. Lapsia ei kuitenkaan ollut yleisössä kovin paljon. Mutta aikuisilla kuulosti olevan hauskaa myös! Kannattaa mennä!

Kahdeksanvuotiasta nauratti pitkin esitystä. Kotimatkalla juttelimme esityksestä ja on mielenkiintoista, miten paljon erilaisia asioita lapset poimivat esityksestä mieleensä. Lastenkamarissa tehdään iltatoimia esityksessä ja sen jälkeen pieni peikkolapsi lentää yöllä satuhevosen siivillä. Tähän on lasten helppo samaistua mutta kysymyksiä ja pohdittavaa riitti paljon haastavammistakin aiheista kuten syntymästä ja kuolemasta ja maapallon merkityksestä esityksessä.

Worlds of Puppetsin Muodonmuutoksia / Metamorphosis on mahdollista nähdä Sampo 2017 yhteydessä Nukketeatteri Sampossa vielä lauantaina 2.9 klo 15. Liput esitykseen maksavat 12 euroa
 
Lipuistamme toinen on saatu blogin kautta.

Kommentit