Puluboin ja Ponin säröinen joulu

Veera Salmi (teksti) ja Emmi Jormalainen (kuvitus) Puluboin ja ponin komerokirja. 2017. Helsinki: Otava.


Puluboi ja Poni -kirjat ovat meillä olleet vuosia kovasti esikoisen suosiossa. Kirjat osuivat meidän kummankin huumorihermoon aivan samoin kuin myös Kansallisteatterissa näkemämme esitys. Ja vaikka näiden lukeminen onkin Puluboin ärrä(älä sano sitä vaan sano ällä)allergian takia ollut hieman raskasta olen lukenut mieluusti tätä sarjaa lapselle ilta- ja muinakin satuina.

Osa ihastuksesta selittyy ehkä silläkin, että me kävimme jossain vaiheessa aika usein Hakaniemen hallissa ja torilla. Se oli suorastaan meidän viikonloppuhuvimme, että kävimme hallissa hyvillä ruokaostoksilla ja kahvisiskojen kojuilla kahvittelemassa. Jostain syystä tämä meno on jäänyt harvinaiseksi, niin maukas kuin olisikin!

Kun luimme tätä kirjaa, kahdeksanvuotias, kertoi pitävänsä erityisesti humoristisista Puluboin osuuksista, itse taas kallistuin enemmän Ponin tarinointiin. Mutta molempi parempi, kummatkin vievät tarinaa omalla tavallaan eteenpäin ja tuovat tarinaan vaihtelua. Puluboi kertoo mitä mielikuvituksellisempia tarinoita esimerkiksi kodeista ja kodittomuudesta ja muuttamisesta.  Ja Puluboi rohkaisee omalla eteenpäin katsovalla kertomuksellaan eteenpäin surullisiakin sävyjä omaavassa tarinassa.Ponin joulusta on tulossa fiasko. Ystävä on muuttamassa pois, vanhemmat lähtevät kahdestaan matkalle ja Ponista ja Ponin siskosta huolehtii mummi, joka aikoo viettää vaihtoehtoista joulua Rantarouvien kanssa järjestämällä kodittomien joulutapahtuman. Kotona onkin lähinnä tarjolla tonttunauhatehtaaseen osallistumista. Välillä Poni pakeneekin Puluboin kanssa ullakolle. Tonttukin tarinassa kenties seikkailee ja lopulta Ponin joulusta  ei puutu tunnelmaa.

Emmi Jormalaisen kuvitus muistuttaa koululaisten omia piirroksia. Se on nokkelaa ja hauskaa, viehättää ja naurattaa! Kirjassa on kaikkineen säröä ja suvaitsevuutta. Kaikkia säröjä ei pystytä korjaamaan kuten ei todellisessakaan maailmassa mutta joskus hymylläkin voi olla iso merkitys.

Tämä on sellainen joulukirja, joka jää meille kaappiin odottelemaan tulevia jouluja. Ja itse asiassa käyn lisäksi luultavasti ostamassa yhden joululahjaksi tutulle lapselle. Vahva suositus siis!Olemme saaneet kirjan kustantajalta.

Kommentit