Killi ja Kiki - sinnikkäät kissat ja arvontaMike de Seve ja Michael Mennies (suomennos Siiri Turunen)  Killi ja Kiki. Kiukkupussi - Killi. Alkuperäisteos Kti'n' Kate: Mad Mad Mad. Helsinki: Minerva.

Televisio-ohjelmista ja kirjoista

Televisiosta tutuista lastenohjelmista ammentavat lastenkirjat ovat yleensä lasten mieleen. Aikuisesta niistä monet saattavat tuntua vähän tyhjäpäisiltä. Joka tapauksessa lastenohjelmiin perustuvat kirjat ovat yleensä sellaisia, että vähän nihkeämminkin kirjoihin suhtautuva lapsi niistä innostuu. Minä olen siis lukenut ihan mielelläni kirjoja milloin Chuggingtonista, Tuomas Veturista, Ryhmä Hausta ja mistä milloinkin kulloisenkin televisiosuosikin asemaan nousseesta sarjasta. Nuo kirjat ovat usein nopealukuisia, värikkäitä ja pirteitä. Lisäksi ne ovat portti myös muiden kirjojen maailmaan.

Toisaalta  myös monet lastenkirjallisuuden klassikot ovat saaneet oman filmatisointinsa. Ja myös laadukkaista uutuuksista tehdään ohjelmia jatkuvasti. Juuri tällä viikolla kuopus katseli innoissaan Yökyöpeleitä  Areenasta. Sen jälkeen luimme myös Laura Ruohosen ihania runoja ja etsimme Erika Kallasmaan kuvituksista eroja ja yhtäläisyyksiä televisiosarjaan.
Killi ja Kiki televisiossa ja kirjoissa

Mike de Seven ja Michael Menniesin Killi ja Kiki on touhukas ja mukaansatempaava sarja, josta löytyy useita viiden minuutin jaksoja Lasten areenasta. Killi ja Kiki ovat kisumisuja, jotka kurkkaavat taika-arkkuun miettiessään mitä leikkisivät. Taika-arkusta löytyy aina uusi upea mielikuvituksellinen idea touhuamiseen.

Kiukkupussi - Killissä Killi ja Kiki leikkivät taidemaalareita. Killillä on upea suunnitelma. Mutta sitten sattuu kaikenlaista ja suunnitelma toisensa perään kariutuu. Ja kiukuttaahan se. Tarinoissa on juonena se, että aikuinen tulee ohjaamaan leikkiä parempaan suuntaan. Tunnelma on mukava mutta varsinaisia kiukusta selviämiskonsteja ei kirjassa anneta. Sen sijaan pyrkimyksenä on saada näkemään se, että yllätykset voivat olla hauskoja ja tarjota mielenkiintoisia haasteita. Ja sitten vain uusi yritys!

Ei tarvitse ihan hirvesti lukea blogiani, että havaitsee, että suhtaudun suoraan opetuksellisuuteen usein vähän kielteisesti, tai ainakin epäillen. Killi ja Kiki tarjoavat leikki-ideoita. Kirjoissa on sarjakuvamainen kuvitus, joka tuo itselleni etäisesti mieleen myös Vihaiset linnut, puhekuplat ja pirteä värimaailma, jotka tekevät kirjan lukemisesta hauskan kokemuksen.

Kirjan lopussa on vinkkejä vanhemmalle leikkeihin, piirroksiin ja maalauksiin tehtäviksi lasten kanssa. Näissä ei olla kiukuttelun maailmassa, eikä pohdita syntyjä syviä tunteista vaan nämä ovat helposti toteutettavia vinkkejä vaikka hassun nimisen maalauksen keksimiseksi ja sen toteuttamiseksi. Ihan raikkaita ohjeita siis. Ja kyllähän esimerkiksi taika-arkkuun kurkistaminen ja sieltä jonkun puuhan löytäminen kuulostaa sopivalta vaikkapa sanataidetunnin tai muun harrasteen ohjelmistoon.Nimihämmennys

Se tässä kirjassa vähän hämmentää, että miten kissasta onkaan suomennokseen tullut juuri Killi. Vahingossa toivottavasti! Tuula Korolainen on kirjoittanut  Kissa Killistä kuvakirjasarjaa, jonka Christel Rönns on luovasti ja hauskasti kuvittanut.

Tässä voin nyt sitten mainostaa, Korolaisen Kissa Killin kiukkupussiakin, joka on paitsi hauska myös hyvä kirja kiukuntunteiden käsittelyyn. Muutkin sarjan kirjoista ovat mainioita. Kuvaavaa on, että meillä lapset haluavat välillä kuulla kirjaa Kissa Killi ja joulukummitus vaikka näin maaliskuussa.Läppää ja arvonta

Mutta sitten taas takaisin Killiin ja Kikiin. Meillä lasten mielestä monet asiat ovat läppiä. Olen pohtinut, mitä läppyys oikein pitää sisällään. Ainakin läppä on jotain hauskaa, hölmöä ja  hassua. Sellaista, jonka varjolla kahdeksanvuotias, muun muassa Soturikissoja fanittava lapsi, voi vaikka katsoa, kuunnella tai lukea jotain ehkä vähän häntä pienemmille suunnattuakin pikkuveljen kanssa nauraen. Kiukkupussi-Killi meni meillä hyvin tähän kategoriaan.

Sarjasta on ilmestynyt myös Mustikkapiiras-saari kirja. Jos innokkaita lukijoita näille kirjoille löytyy niin sarjasta voi varmasti kehkeytyä isokin. Meillä ainakin Killin ja Kikin parissa hassuteltaisiin enemmänkin. Lyhyitä televisio-ohjelmia, joihin kirjasarja ilmeisesti perustuu, on Areenassa tällä hetkellä iso joukko.

Arvon meidän siististi lukemamme kirjan, Kiki ja Killi Kiukkupussi - Killi,   blogini lukijoiden kesken. Kommentoi tätä postausta täällä Bloggerissa tai Facebookissa 8.4.2018 klo 22 mennessä ja olet mukana arvonnassa. Olisi myös mukava kuulla luetaanko teillä televisio-ohjelmiin tai elokuviin perustuvia kirjoja. Löytyykö niistä joitakin erityisiä suosikkeja?

Olen saanut kirjan Kiukkupussi-Killi kustantajalta. Kiitos!

Kommentit

 1. Mukana arvonnassa!
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 2. Mukana arvonnassa! Meillä luetaan satunnaisesti tv-ohjelmakirjoja, mutta lapai ei katso tv:stä kuin pipsa possua. :)
  Villavalkea@yahoo.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea arvontaan!

   Se on tosi hyvä jos pienet eivät juuri katso televisiota. Sinänsä Kiki ja Killi on kyllä aika kiva pikkuisille, että on opettavainen, lyhyt, pirteä ja toistaa aina samaa kaavaa.

   Meillä aloitettiin esikoisen kanssa televisio-ohjelmat Maisalla ja Taikuri Savisen vaha-animaatioilla. Silloin tuli harkittua paremmin mitä katsoi, kuopus on sitten toisen lapsen vanavedessä katsonut vähän mitä sattuu, vaikka hänen ihan pieni ollessaan yritin kyllä järjestää niin, että esikoinen katsoi lastenohjelmia kun pienempi nukkui päiväunia.

   Poista
 3. Jonkin verran luetaan, mutta ei mitään erityisiä suosikkeja ole ainakaan tällä hetkellä. Ehkä Ryhmä Hau on nyt eniten pinnalla myös kirjoina.
  Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja onnea arvontaan!

   Meillä on Ryhmä Hau kirjoja taidettu lukea vain minikirjoina. Ne eivät meillä itse asiassa saavuttaneet ihan niin isoa suosiota kuin olisin olettanut kun nelivuotias on jo pitkään pitänyt Ryhmä hausta televisio-ohjelmana paljon.

   Poista
 4. Mukana arvonnassa! :)
  ellijapii@gmail.com

  VastaaPoista
 5. Mukana arvonnassa :)
  netteri@gmail.com

  VastaaPoista
 6. Mukana arvonnassa :)
  anna_88@luukku.com

  VastaaPoista
 7. Mukana arvonnassa. Meillä pienin joskus katsoo muumeja sekä luetaan muumikirjoja, isommat ovat tutustuneet Disneyn prinsessaelokuviin ja kirjoihin. Samoin esim. Risto Räppääjä, Vaahteramäen Eemeli sekä Peppi ovat ikisuosikit niin kirjana, kuin elokuvanakin. riiti81(at)gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja onnea arvontaan! Meilläkin ovat oikeastaan kaikki luettelemasi olleet suosiossa. Myös Melukylän lapsista lapset ovat pitäneet sekä elokuvan että kirjojen muodossa. Pitäisi varmaan katsoa joskus myös Marikki ja Saariston lapsia.

   Poista
 8. Hei! Kiitos kaikille kommentoijille! Arpaonni suosi Marja-Liisaa, jolle laitan viestiä.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti