Mi otro Yo – suhteesta toisiin ja itseen


Kuva: Thyl Beniest

Suhteesta minuun, toisiin ja eläimiin

Mi otro Yo - Toinen minäni tarjoaa pohdittavaa suhteesta minuun, toisiin ja eläimiin.

Muuttuva raskasrakenteisen näköinen ovista ja ikkunoista koostuva rakennelma vie ajatukset nukketeatterin verhoon. Se peittää ja paljastaa ja  erilaiset aukeavat luukut tekevät siitä mielenkiintoisen. Esitys on pullollaan taikuruuden temppuja. Raajat irtoavat ja kropat kulkevat miten sattuu. Kuuluu kun lapsi yleisössä kysyy ääneen aikuisiakin varmasti kiinnostavan kysymyksen, miten tuo tehtiin?

Iso osa esityksestä tapahtuu verhon edessä. Esitys sisältää taipuisaa tanssia ja akrobatian taitavuutta. Musiikki vaihtelee klassisesta poppiin tarttuen kulloiseenkin tunnelmaan. Savua ja tulta hyödynnetään esityksessä kiinnostavasti. Matkalla itseen kohdataan toinen.

Kuva: Thyl Beniest


Samanlaisuudesta,  erilaisuudesta, hallinnasta ja taiteilijuudesta

Luis Córdoban ja Miguel Córdoban samannäköisyys on mielenkiintoista katsottavaa. Heidän kehonsa toistavat samoja liikkeitä ja toimivat välillä täysin yhdessä. Silti yhteyden saaminen on välillä haastavaa. Toinen väistää ja väistää. Yhtä lailla voi pohtia, mitä sanottavaa on linnulla, jonka kaula näyttää jo lähenevän katkaisemistaan mutta, joka melkein katkaiseekin ihmisen kaulan tai kouluttaa ihmistä kuin koiraansa.


Miehiksi pukeutuvat naiset ovat vanha juttu. Nainen avustajana on tässä tapauksessa vänkyröivä ja hankala ja hän asettaa taiteilijankin hankalaan asemaan. Onko hän vain hölmö, joka ei suoriudu osastaan vai ihan tarkoituksella vaikea. Teos pohtii taiteilijan roolia. Välillä ollaan ihan paljaimmillaan melkein kaikki paljastaen hyvin konkreettisesti.

Kuva: Antoinete Chaudron


Kouluikäisille ja aikuisille


Esityksen ikäsuositus on seitsemänvuotiaasta lähtien. Suurin osa Stoan yleisöstä taisi eilen olla aikuisia. Ikäsuositus onkin perusteltu, harva alle kouluikäinen varmaan jaksaisi keskittyä pitkähköön esitykseen ja herkempiä se saattaisi myös pelottaa. Yleisöä nauratti taituruus ja hauskuus. Syvyyttä ei  silti puutu. Tämä on hyvä esitys ilman lapsiakin vaikka onkin osa lasten ja nuorten teatterifestivaalia!

Bravo! - kansainvälinen lasten- ja nuorten teatterifestivaali hellii parhaillaan katsojia pääkaupunkiseudulla. Esityksiä ja tapahtumia on 18.3.2018 saakka. Käyn  itse katsomassa, mitä ehdin ja esitykset varmaankin tulevat valikoitumaan pitkälti sen mukaan, mikä on aikataulullisesti helpointa järjestää, koska melkein kaikki kiinnostaisi. Bravon! esityksiä on mahdollista nähdä Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla useissa paikoissa.


Mi otro Yo - Toinen minäni on tulevalla viikolla mahdollista nähdä Kanneltalossa maanantaina 12.3 klo 9.15 ja 12 ja tiistaina 13.3 Vernissassa klo 10.  Lippu Stoan esitykseen kustansi 6 euroa.

Kommentit