Maalaten suvaitsevaisuuden puolesta

 
Kuva: Boštjan Lah



Pieni Sininen ja Pieni Keltainen on esitys, josta yhdeksänvuotias  totesi Annantalon saliin päästyämme ja nähtyään maalipurkit ja maalaustaulun, että tämä varmaan  voi olla hyvä esitys. Nelivuotias eli esityksen käänteiden mukana ladellen kommenttejaan. Jossain vaiheessa hän sanoi lempikommenttinsa: "Tämä ei ole kiinnostavaa." Muut kommentit eivät kuitenkaan kuulostaneet siltä!  "Tyhmää kun ne eivät päässeet kotiin! " "Autoja menee!" "Miksi tuli pimeää?" "Miten ne näyttelijät näkee pimeässä?" 


Miha Bezeljak ja Anže Zevnik  olivat opetelleet vuorosanat suomeksi.  Vuorosanoja ei ollut paljon mutta silti sen verran, että tämä oli erittäin vakuuttavasti tehty. Tässä esityksessä nuket ovat ihan pieniä ja arkisia esineitä. Lapset todella pystyvät samastumaan näihin sinänsä mitättömiin pikkuesineisiin, jotka lavalla seikkailevat. 

Maalit ovat tärkeitä ja niiden kanssa esiintyjät laittavat itsensä peliin. Myös valolla tehdään tässä teatterissa paljon. Esityksen instrumentaalinen äänimaisema tukee esitystä.


Kuva: Boštjan Lah



Pieni Sininen ja Pieni Keltainen on kannanotto suvaitsevaisuuden ja erilaisuuden  puolesta. Pieni Sininen ja Pieni Keltainen ovat ystävät. Jotain kuitenkin tapahtuu ja he muuttuvatkin vihreiksi. Tuolloin edes omat vanhemmat eivät tunnista heitä. Lopulta kaikki tietenkin selviää parhain päin ja suvaitsevaisuuden merkiksi yleisö saa lopulta nähdä värien ilotulituksen ja sateenkaaren.

Esityksen jälkeen koko perheemme oli tyytyväinen. Pidimme kaikki esityksestä. 


Kuva: Boštjan Lah


Pieni Sininen ja Pieni Keltainen  on myös innostava esitys  ihan vaikka taidekasvatusta ajatellen. Mitä voikaan tehdä paperilla, vahvoilla magneeteilla ja maalilla ihan kotioloissa? Vaikka mitä tämän esityksen perusteella. Kun kirjoitan tätä, meillä ovat liikkeellä Pieni vihreä, Pieni harmaa hai, Pieni Oranssi ja Pieni Sininen pullonkorkki, jotka liikkuvat paperilla magneettien avulla. Kotioloissa kontaktimuovista rakentuu sopiva läpinäkyvä  kurkistusaukko.

Pieni Sininen ja Pieni Keltainen on kaikessa yksinkertaisuudessaan aika täydellinen kokonaisuus, joka sopii hyvin eri ikäisille lapsille. Arvostan sitä, että SAMPO 2018 ohjelmistosta päättäneet olivat valinneet esityksen ohjelmistoonsa!


Magneettikokeilut kotona alkoivat  esityksestä saamallamme esitteellä. Nyt olohuoneessa on jo isompi näyttämö, jossa kulkee muun muassa harmaa legohai.





Kommentit