SAMPO 2018 tunnelmia




Kävin eilen nelivuotiaan kanssa katsomassa SAMPO 2018 festivaaleilla ensi sijassa aikuisille suunnatut Stephen Mottramin esitykset Laskuvarjo & Katso palloa. Kummassakaan ei  ollut mitään lapsille sopimatonta ja lapset sai hyvin ottaa mukaan. 



Kuva: David Fisher


Nelivuotias oli kuitenkin rehellisesti sitä mieltä, että esitykset olivat äärimmäisen tylsiä. Yritin alkuun innostaa häntä pohtimaan, mitä pallot esittävät. Hän huutelikin kovaan ääneen, ihmistä ja jänistä. Mutta mielenkiinto ei vain riittänyt, ja lopulta pimeästä salista löytyi lähinnä lepopaikka. Onneksi mukavalla penkillä oli hyvä makoilla. Vielä kotonakin hän kertoi, että siellä oli vaan niitä palloja, jotka olivat ihmisiä ja sitten ne rakentelivat erilaisia rakennelmia värillisistä tikuista. Tosi tylsää! Sinänsä kuitenkin mielenkiintoista, että jo hyvinkin pieni lapsi saa kiinni noiden pallojen inhimillisyydestä.

Oikeasti esitykset olivat kyllä taidokkaita ja kiinnostavia. Pienillä jutuilla luodaan paljon pohdittavaa ja pimeässä istuminen ja yksinkertaisten ilmiöiden taian seuraaminen on jotenkin rentouttavaa. Mutta rehellisyyden nimessä ne eivät kyllä ollut myöskään sellaista nukketeatteria, jota itse eniten rakastaisin. Nämähän ovat lopulta puhtaasi makuasioita, joista lapset ehkä sanovat mielipiteensä kaikkein suorimmin. Festareilla onkin tulossa esityksiä, joita odotan jo etukäteen enemmän kuin odotin kyseistä esitystä. Ja hyvä juuri niin, että esityksiä on moneen makuun.

Reissu ei kuitenkaan ollut kaikkineen lapsellekaan tyhmä sillä Sampon kahvilasta löytyi pinaattikeittoa, maukasta leipää ja ennen kaikkea jälkiruuaksi herkkuja.  Sampon kahvila on kyllä ehdottomasti löytämisen arvoinen paikka kaikille lasten kanssa liikkeellä oleville. Nyt festivaalin aikana leikkipaikka on siivottu pois koska lastenesitykset keskittyvät Annantalolle, jossa taas voi käydä leikkimässä näyttelyssä Loota. 

Tulevaisuudessa leikkipaikka on kuitenkin taas auki ja joka tapauksessa lattiasta kattoon asti löytyy katseltavaa erilaisen nukketeatteritarpeiston parista joten nyt SAMPO 2018 festivaalinkin aikana Nukketeatteri Sampon kahvila on vierailun arvoinen paikka myös lasten kanssa.




Olen aiemmin kirjoittanut Päivälehden museon Pelle Peloton - näyttelystä. Se on tosi kiva ja siellä nelivuotias leikki taas antaumuksella eilen.





Vielä tulevan viikonlopun Päivälehden museossa on myös SAMPO 2018 festivaaliin liittyvä  pieni näyttely Kolme otosta tsekkiläisestä nukketeatterista. Sitä kannattaa mennä katsomaan samalla kun käy leikkimässä Pelle Pelottoman keksintöjen parissa!




Kommentit