Pekka Töpöhännän ja ystävien matkassa
Yhdet lapsuuteni isoimmista sankareista ovat eittämättä Pekka Töpöhäntä ja Maija Maitoparta ystävineen. Erityisesti rakastin  elokuvia Pekka Töpöhännästä. Niiden rinnalla kirjat tuntuivat hiukan laimeilta mutta niitäkin luettiin suurella innostuksella.
Omille lapsilleni olen lukenut Pekka Töpöhäntiä. Rehellisesti minulla on ollut tavallaan olo, että ne eivät ole kestäneet aikaa niin hyvin kuin vaikka Tove Janssonin Muumit tai Astrid Lindgrenin monet hahmot tai vaikka Thorbjørn Egnerin Kasper, Jesper ja Joonatan. Kolme iloista rosvoa. Tuntuu, että Pekka Töpöhäntä kirjoissa kiusataan kiusaamasta päästyään ja muutenkin maailmankuva on jotenkin vanhahtava.

Vanhoja sankareitahan Pekka Töpöhäntä ystävineen ovatkin. Radion lastenohjelmassa Töpöhäntä esiintyi ensimmäistä kertaa 1937 ja kirjassakin jo 1939. Lapseni eivät kuitenkaan ole mitenkään ilmaisseet, että kokisivat Pekka Töpöhäntä kirjat vanhanaikaisina, vaan he ovat pitäneet niistä todella paljon. Pekka Töpöhäntä Amerikassa elokuva oli heistä myös todella hieno.

Helsingissä on nyt mahdollisuus nauttia todella monipuolisesti kulttuuritarjonnasta Pekka Töpöhännän seurassa.  Päivälehden museossa on Pekka Töpöhäntä aiheinen näyttely 15.9 saakka. Laajasalon Huvilateatteri puolestaan esittää kesäteatterina Pekka Töpöhäntä Amerikassa 18.8 saakka. Olimme siellä eilen ja olipas se kissamaisen veikeä juttu, sellaisessa miljöössä että!

Teen vielä erillisen postauksen tuosta teatterista.  Huvilateatteri ja Päivälehden museo ovat myös lyöneet hynttyyt yhteen ja tulevana lauantaina museolla vietetään Pekka Töpöhännän syntymäpäiviä ja juhlinnan merkeissä on mahdollisuus nähdä pätkiä Huvilateatterin esityksestä. Huvilateatteri tulee museolle uudestaan Taiteiden yönä 15.8.


Päivälehden museossa on todella usein lapsille suunnattuja näyttelyitä. Näyttelyiden tekemisessä lapsiyleisölle ja perheille Päivälehden museolla onkin vankka kokemus ja on mukavaa, että he luottavat niissä kirjojen ja satujen lumoon.

Museolla on yleensä aina kun olemme siellä vierailleet ollut rauhallista, joten tilaa ja hiljaisuutta omille leikeille ja touhuille on löytynyt hyvin. Lisäksi museo on auki myös maanantaisin ja se on ilmainen. Kummatkin näistä asioista ovat aika poikkeuksellisia asioita museokentällä. Iso kiitos tästäkin näyttelystä!

Minäkin sain pukeutua kissankorviin, lapset tekivät kuperkeikkoja ja piiloutuivat kissojen koloihin, luimme kirjoja ja ihailimme Pekka Töpöhännän miniatyyrikaupunkia. Saimme tutustua kissan perspektiivistä tehtyihin kalusteisiin ja oleilimme. Lpset joutuivat myös selvittelemään muutamia ristiriitatilanteita aivan kuin lasten leikkien keskellä saattaa tapahtua, kotona tai museossa tai missä vain. Pekka Töpöhäntä kirjojen henkeen tämä taitojen opettelu hyvin sopiikin. Kirjoja myydään nykyisin sloganilla: Uskalla olla kiltti! Lisätietoja Päivälehden museon ja Laajasalon huvilateattearin sivuilta.Kommentit