Poikia Joensuun taidemuseossa


Sinisessä puvussa

Vietimme viime viikolla pari päivää Joensuussa. Kävimme totuttuun tapaan Mukulakadulla. En nyt kuitenkaan kirjoita tuosta vierailusta enempää koska yhdestä vierailuistamme voi lukea täältä. Sen verran kuitenkin mainostan, että Mukulakadulla järjestetään draamaseikkailutyöpajoja 4-6 vuotiaille lapsille 6-8.3.2017. Näihin tulee ilmoittautua viimeistään 3.3 ja linkki ilmoittautumiseen löytyy tuolta Mukulakadun nettisivuilta.


Ihan itsekseni kävin sen sijaan Joensuun taidemuseossa, jonka nimi on Onni. Taidemuseolla on  usein ollut näyttelyitä, joissa on lapsia kiinnostavia teoksia. Reetta Gröhn-Soinisen näyttely Voi Poijaat! kuuluu taas näihin. Näyttely on mielestäni liikuttava ja herkkä. Gröhn-Soinisen pojat ovat karikatyyrisiä, monesti hiukan uppiniskaisia tyyppejä. Osa on saanut vaikutteita sankarihahmoista, toiset muistuttavat Tommi Toijan ukkoja. Osa hahmoista on hyvinkin kirveellä veistetyn oloisia mutta kaikki ovat ilmeikkäitä ja tunteita esille tuovia. Teosten nimet ovat kuvaavia ja joukosta löytyy esimerkiksi Osaanpas!, Enkä!, Mom! ja Suru. Huumorin kautta näyttelyssä pääsevät esille vaikeatkin poikiin ja poikana olemiseen liittyvät teemat. Ja tuo Sinisessä puvussa, jonka valitsin tuohon heti alkuun kuvaksi, on mielestäni juuri sellainen, joka olisi niin hieno kotiin jonnekin nurkkaan vaanimaan. Vaikka omat lapseni nauttivat mummolan huveista, kun itse kävin näyttelyssä, suosittelen näyttelyä myös lapsille. Näyttely kävisi tosi mainiosti esimerkiksi koululaisryhmille myös tunteisiin liittyviä teemoja käsiteltäessä. Mietin, että lapsillani olisi varmasti ollut lennokkaita kommentteja näyttelystä. 

Laulukuoro

Enkä!

Taidemuseo Onni on muutenkin kelpo vierailukohde myös lasten kanssa. Perusnäyttelyistä löytyy monenlaista kiinnostavaa kiinalaisesta taiteesta ikoneihin. Museossa on mahdollisuus nähdä esimerkiksi Elin Danielson-Gambogin, Albert Edefeltin, Venny Soldan-Brofeldtin ja Rafael Wardin töitä. Taidemuseolla on myös lainattavia aineistoja, joita on mahdollista esimerkiksi koululuokkien tai päiväkotiryhmien lainata.

Elin Danielson-Gambogi: Poikien kujeita. Viimeisellä vierailullani tämä jo 1887 maalattu taulu tuntui hyvin lyövän kättä Ghrön-Soinisen teosten kanssa, vaikka ihan erilaista tyyliä edustaakin.Voi Poijaat! -näyttely jatkuu 30.4.2017 saakka.

Taidemuseoon pääsee ilmaiseksi museokortilla. Alle 7-vuotiaat pääsevät sinne myös ilmaiseksi. Normaali aikuisen lippu maksaa 5 euroa ja 7-18 vuotiaiden lippu maksaa 3 euroa. 3 euroa kustantaa myös opiskelijoiden, eläkeläisten ja työttömien lippu.

Kommentit