Meidän tärpit Lapsimessuilla 2017
Meillä oli perjantaina aika hektinen päivä messuilla. Kiirehdin Lapsimessuille aamulla kolmivuotiaan kanssa niin, että ehdimme nähdä Teatteri Hevosenkengän Lohikäärme ja 7 prinsessaa esityksen. Puoleksi päiväksi kiirehdimme hakemaan koululaisen koulusta ja sitten lähdimme kolmestaan messuille, joista poistuimme vasta vähän ennen sulkemisaikaa. Itselleni Lapsimessut ovat aina olleet enemmän sellainen lapsille hauskoja juttuja ja puuhaa kuin itselleni jotakin juttu. Vaikka olen kyllä myös ottanut lapset mukaan heistä tylsemmille kojuille ja tehnyt haluamani ostokset. Sinä vuonna kun vanhempi lapsi oli sairaana ja minulla oli mukana vain vauva, joka nukkui suuren osan messupäivästä olin ihan kummissani messuilla. Kieltämättä myös nautin siitä, että sain rauhassa tutustua, mihin halusin. Sen  verran paljon ehdittiin tänä vuonna tuona yhtenä pitkänä päivänä, että päätin, että vaikka mukavaa olikin, niin toisena päivänä ei messuille tänä vuonna mennä, toisin kuin olin alunperin ajatellut.

Minulla oli etukäteen tosiaan erityisesti mielessä, että mennään esityksistä katsomaan Teatteri Hevosenkengän esitys. Teatteri Hevosenkä on niin ammattitaitoinen teatteri, ettei heidän esityksiinsä tarvitse pettyä. Lohikäärme ja 7 prinsessaa on Antero Niemisen esittämä hauska kertomus lohikäärmeestä, joka on perinyt vankina olevat prinsessat. Rauhaa rakastava lohikäärme kuitenkin mielellään luopuisi vaativista prinsessoista. Tätä hän  ei  voi tehdä koska perinteet velvoittavat. Ruusunen on helppo tapaus koska hän vain nukkuu, tosin kuorsaa äänekkäästi mutta muilla on sitten toinen toistaan haastavampia vaatimuksia. Yhdeltä puuttuu toinen kenkä mutta yksikään tarjotuista vaihtoehdoista ei kelpaa ja toisen tukan harjaaminen ei pääty koskaan. Paikalle kiitää lopulta myös prinssi, jonka tehtävänä  tietenkin olisi taisteleminen lohikäärmeen kanssa. Onneksi myös muunlaisia neuvottelutapoja löytyi!

Teatteri on hauska aikuisellekin. Vähän kuitenkin mietityttää kun jokainen prinsessa omalla vuorollaan itkeskelee, ettei prinssi huoli häntä, jos hän on tällainen ja tällainen. Ensinnä tuntuu, että heillä voisi olla muitakin tavoitteita kuin prinssi ja omana itsenä oleminenkin olisi tärkeä arvo. Toisaalta pidin siitä, että Maija Poskiparran nuket eivät edusta perinteisiä kauneuskäsityksiä vaan prinsessajoukko on aika hulvaton. Ja sama pätee myös prinssiin! Messukeskuksessa esitykseen on myös vähän vaikeampi keskittyä kuin tavallisesti teatterissa eikä tila ole tietenkään niin intiimi kuin teatteriesityksissä yleensä. Kolmevuotias hihkui vieressäni välillä: "Katso tuonne menee tuollainen!" Lavan vieressä olevaan varmaankin henkilökunnan taukotilaan nimittäin meni myös joku dinosaurus tai vastaavaa. En saanut selville, mikä tai kuka tämä otus oli, vaikka näinkin hänet vielä myöhemmin tungoksessa ja lapsi puhui pitkin päivää piikikkäästä otuksesta. Tällaisia pieniä hauskoja häiriötekijöitä siis ainakin esiintyy kesken esitysten. Kolmevuotiaan arvio tästä esityksestä oli, että se oli hyvä mutta liian pitkä. Arvion loppupuoli uskoakseni johtuu lähinnä tilasta. On kuitenkin todella hienoa, että Teatteri Hevosenkä ja Lelumuseo Hevosenkä ovat vuodesta toiseen mukana messuilla esittelemässä toimintaansa. Jos menette vielä tänään sunnuntaina messuille  niin esitys on Vekarat-lavalla klo 11. Itse menisin mieluummin istumaan ihan lavan eteen kuin kauempana olevaan katsomoon, jossa me istuimme. Näin ehkä esityksen taikaan pääsisi  paremmin mukaan.

Kuva: Miska Reimaluoto


Vekarat-lavalla olisi paljon muutakin mielenkiintoista ohjelmaa, kuten Mimmit ja Ruffle Army -jättisaippuakuplaryhmä. Me kuitenkin lähinnä kiirehdimme kojulta kojulle lasten ja välillä minunkin toiveideni mukaan. Lapset tykkäsivät alueella erityisesi Pajulahden alueesta, jolla pääsi itse puuhailemaan. Vähän vastaava alue on myös Suomen Työväen Urheiluliitolla. Viime vuonna lapset viihtyivät heidän alueellaan pitkään ja hartaasti mutta tänä vuonna, tuo piste jäi meillä välistä. Myös Pii Poon legot kiinnostivat lapsia.
Messuilla oli mukana myös Kotkan-Haminan seutu. Heidän pisteensä yhteydessä oli esillä myös kirja- ja levyuutuus Hilla ja Liisi. Kirjoitin tästä hienosta kokonaisuudesta juuri ja postaus löytyy täältä. Itsestäni on mukavaa, että esimerkiksi Varhaisiän musiikinopettajat ovat messuilla mukana vaikken tänä vuonna saanutkaan lapsia soittelemaan heidän kivalle kojulleen. Pienten taapertajien kanssa koju on kuitenkin ihana paikka ja tietenkin kiinnostaa varmasti isompiakin soittamisesta innostuneita. Heidän kojunsa yhteydessä on myös iki-ihanan Maria Baric Companyn Voimauttavan taiteen äärellä piste. Heillä on Salaisuuksien sateenvarjo-levyä myynnissä 15 euron messutarjoushintaan. Itse ostin levyn lahjavarastoon. Olen kirjoittanut aiemmin levystä ja myös heidän konsertistaan ja teksti löytyy täältä.

Stadin ammattiopiston pisteen järjestämä murokeksipaja oli myös mukava. Tällainen puuha on hyvä idea myös esimerkiksi lasten synttäreille tai johonkin muuhun tapahtumaan. Kullekin lapselle yksi keksi, jonka sai koristella sokerikuorutteella ja nonparelleilla ja tämän jälkeen heillä oli mehukestit keksin ja kaurajogurtin kera. Kiitän opiskelijoita myös lämpimästi joustavuudesta, sillä kolmevuotias ei halunnut jäädä pajaan yksin  (vaikka vanhempi lapsi oli mukana ja minä olisin ollut koko ajan aidan toisella puolella katselemassa) ja sain tulla lasten mukaan.  Hienoa oli myös, että heillä oli tarjolla lapsille Yosaa. Vaikka meillä syödään kalaa, kananmunia ja myös maitotuotteita on mielestäni aina ilahduttavaa kun kasvisvaihtoehtoja markkinoidaan isosti. 


Kirjoja meille tarttui mukaan kahden euron kojusta ja muitakin hyviä lukuideoita löytyi. Niistä ehkä vielä lisää myöhemmin blogissa. Sanottakoon vielä, että vaikka lapseni pitivät lapsimessuista, vielä enemmän he nauttivat Model Expon tarjonnasta.

Kommentit