Tilaa säännöllinen kotisiivous ja pelasta ihmishenki!

 
Eikö siivous huvita?  Tilaa kotisiivous!Siivouspalvelua elämää helpottamaan

Miltä kuulostaisi säännöllinen, edullinen kotisiivous ja ehkä vielä lisäbonuksena ihmishengen pelastaminen?

Olen perustamassa siivousrinkiä turvapaikanhakijaystävälleni (ja mielelläni pistäisin pystyyn vaikka kaksikin rinkiä, jos vain osallistuvia perheitä löytyy). Me olemme itse olleet vastaavanlaisessa ringissä mukana viime syksystä lähtien. Olemme sitä kautta ostaneet lähinnä lastenhoitoapua ja olemme olleet tyytyväisiä. Nyt sitten haluan itse pistää pystyyn toisen ringin ystävieni työllistämiseksi. Siispä jos asia yhtään kiinnostaa ja asut Espoon, Helsingin tai Vantaan alueella lue eteenpäin!

Säästyneen ajan voit käyttää mihin haluat, vaikka kukkakedolla hengailuun!Käytännön asioita

Tässä tullaan menemään sillä periaatteella, että yksi siivouskerta maksaa 60 euroa (eli  siivous neljän viikon välein 60 euroa, kahden viikon välein 120 euroa ja joka viikko 240). Työ voi sisältää myös muuta kotitaloustyötä. Yhden siivouskerran kesto on noin kolme ja puoli tuntia, vähän työntekijän kulkemismatkoista riippuen ja niin, että työntekijä ehtii myös pitää taukonsa kahdeksan tunnin työpäivänsä aikana. Työntekijä työskentelee siis viitenä päivänä viikossa, yhtenä päivänä kahdessa kohteessa. Isolle tai muuten vaativalle kohteelle voidaan toki sopia kokonainen päivä eli kaksi vuoroa. Verovähennyksiäkin näistä summista saa. Verovähennys on rinkimuotoisessa toiminnassa 20% maksusta ja myös työnantajakustannuksista saa vähennyksen. Yhteensä verovähennys on noin 40% prosenttia. Sovimme säännöllisen ajan siivoukselle ja mahdollisuuksien mukaan pyrin järjestämään niin, että työntekijän liikkumiseen menevä aika olisi mahdollisimman vähäinen. Työ käynnistyy jo ensi viikolla mutta rinki ei ole vielä täynnä ja aloittaa voi halutessaan vasta elokuussa. Toiseen rinkiin ehtii varmasti mukaan vielä tämän jälkeenkin.

Ringissä olemme kaikki työnantajia mutta itse hoidan palkan maksamisen työntekijälle, järjestän työterveyshuollon, hoidan vakuutusten ottamisen ja maksamisen, tiedotan rinkiläisiä, järjestän tutustumiskäynnin, jossa paperit allekirjoitetaan, hoidan työntekijän työsopimuksen teon, palkanmaksun, tiedotan hänelle minne mennä kulloinkin ynnä muut käytännön asiat. Toki jos innokkaita vapaaehtoisia löytyy, mielelläni myös jaan vastuuta näistä tehtävistä.

Käytännössä
yksittäisen perheen kannalta työnantajana oleminen tarkoittaa lähinnä sitä, että jos työntekijä sairastuu, täytyy palkka silti maksaa. Myös loma-ajoilta maksetaan palkka ja myös silloin palkka maksetaan jos perhe itse peruu vuoronsa syystä tai toisesta. Esimerkiksi jos oma vuoro sattuu yleiselle lomapäivälle, se peruuntuu mutta silti siitä maksetaan. Jos näitä pyhäpäiviä sattuu jollekin usein, voidaan tarvittaessa sopia siitä, että jonkun peruessa itse vuoronsa voisi tästä saada korvaavan vuoron. Toisaalta nämä hinnat ovat hyvin edulliset verrattuna siivousyrityksiin koska kyseessä ei ole yritys ja  mitään voittoja tällä ei tehdä vaan maksetaan vain lainmukainen palkka työntekijälle ja pakolliset kulut. Työ tehdään kodeissa teiltä löytyvillä välineillä ja jokaisen on hyvä omien toiveidensa pohjalta ainakin tutustumiskäynnillä uhrata pieni hetki työntekijän perehdyttämiseen.

Rinkiin lähdetään mukaan k
uukauden irtisanomisajalla mutta toivottavaa olisi, että rinkiin voisi sitoutua pidemmäksi ajaksi. Erittäin toivottavaa  olisi, että ringistä lähtiessään ainakin yrittäisi etsiä tilalle toisen perheen mutta tarvittaessa minä hoidan mainostuksen.

Vastaavia rinkejä toimii jo useita. Itse kopioin tämän mallin melko suoraan ringistä, jossa olemme jo mukana.


Kuvitusta Sanna Pellicionin kirjasta Meidän piti lähteä. Kirjasta olen kirjoittanut täällä.Miten tällä voi pelastaa ihmishengen? 

Suomen turvapaikkapolitiikkaa on kireää ja sitä on tiukennettu paljon. Esimerkiksi Afganistan katsotaan Migrin taholta turvalliseksi kohteeksi turvapaikanhakijoille. Suurin osa afganistanilaisista turvapaikanhakijoista, joista tässä tapauksessa on kyse, saakin negatiivisen turvapaikkapäätöksen. Näitä mukavia nuoria miehiä, joille töitä etsin, uhkaa mahdollisesti turvapaikkaprosessin kuluessa pakkopalautus Kabuliin, ovathan he "terveitä ja työkykyisiä miehiä". Tässä tosin voi vielä sivumennen sanoa, että myös sairaita, naisia ja lapsia palautetaan. 

Ulkoministeriön matkustajatiedote kertoo muun muassa seuraavaa: "Afganistan on konfliktimaa, jossa väkivallan uhka on erittäin korkea. Varsinkin alueilla, joissa on kapinallistoimintaa, on aseellisten hyökkäyksien ja räjähteiden uhka. Nämä uhat koskevat myös pääkaupunki Kabulia." Ystävilläni ei ole ketään läheistä Afganistanissa. He ovat itsekin asuneet Iranissa ikänsä tai lähes koko ikänsä. Lisäksi he kuuluvat vainottuun hazaravähemmistöön. Työperusteinen oleskelulupa onkin mahdollisuus, joka voi pelastaa hengen. Työperusteista oleskelulupaa on mahdollista hakea siivoustyön perusteella jos  vain saadaan rinki  täyteen ja muutama muu käytännön asia hoidettua. Mutta alkuun toki lähdetään pienemmälläkin työmäärällä liikkeelle, siitäkin on paljon iloa työnetsijöille. Jos joku on kiinnostunut kotimajoituksen tarjoamisesta tämä olisi kiva myös!

Tunnustuksellinen osio

Ja miksi ihmeessä minä nyt tähänkin ryhdyin? Eikö piiperrykseksi riitä, että kirjoitan palkatta lastenkulttuurista? Rivien välissä otan välillä kantaa myös epäreiluksi kokemaani turvapaikkapolitiikkaan. Ei kai se riitä.  En oikein tiedä itsekään.

Olen itse saanut tutustua turvapaikanhakijoihin ja saanut ihania ystäviä heistä. Pienten poikien äitinä koen jollain tavalla, että ne nuoret miehet, joihin monen viha kohdistuu kun eivät jää puolustamaan maataan, ja sitten vielä, perkele, vievät suomimiesten naiset ja  työt, ovat omalla tavallaan erityisen lähellä omaa sydäntäni.

Esikoiseni on nyt yhdeksän. Samanlainen vilaus ja hän onkin aikuinen. Toivottavasti nuori, työkykyinen mies. Ja en todellakaan toivo, että hän joutuisi vaaralliselle pakomatkalle,  vastaanottokeskukseen tuntemattoman kielen keskelle, pelkäämään, toivomaan ja odottamaan epämääräiseksi ajaksi. Kysynpä vain kuinka moni äiti täällä mielellään pohtisi antaako poikansa vaikka talebanien käsiin vai lähettäisikö pakomatkalle? Maissa, joista turvapaikanhakijat tulevat ei valitettavasti ole talvisota yhteistä vihollista vastaan. Paljon ei tarvita, että leimataan vääränlaiseksi ja elämä on uhattuna. Itsellekin antaa perspektiiviä kun oman navan ympärillä pyörimisen lisäksi miettii välillä jotakin muutakin. Joten ehkä siksi. Ainakin tiedän, etten jos en edes yritä tehdä mitään, en koskaan antaisi sitä itselleni anteeksi.

Yhteystiedot

Laita minulle viestiä jos rinkiin liittyminen kiinnostaa. Voit myös soittaa minulle (050-530  2119) lisätietojen saamiseksi. Tai voit etsiä minut Facebookista nimelläni (Piia Myllykoski) ja laittaa viestiä messengerillä. Tätä postausta saa erittäin mielellään jakaa!

Kommentit

  1. Kiva, että ystävillesi tarjoat työtä. Toivottavasti tämä on onnistunut hyvin. Jos olisi itsellä enemmän siivottavaa kuin pieni yksiö, tilaisin kotisiivouksen. Jäisi aikaa silloin myös muuhun. http://www.tasokoti.fi/kotisiivous-espoo/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti